| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Morgan Stanley: Η μεγάλη ώρα των τραπεζικών μετοχών

 

Τετάρτη, 19/02/2020

 

   Share

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουνε οι αναλυτές της Morgan Stanley σε έκθεση τους με τίτλο: "Το κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών είναι το trade του 2020", μετά τις ιταλικές τράπεζες είναι σειρά των ελληνικών τραπεζών να υπέρ-αποδώσουνε. Όπως αναφέρουνε οι αναλυτές της Morgan Stanley, υπάρχουνε έξι καταλύτες που θα καθορίσουν την πορεία των μετοχών τους, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

 

 

Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, το σχέδιο Ηρακλής για την τιτλοποίηση και την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σε λειτουργία, καθώς εγκρίθηκε από την DG Comp τον Οκτώβριο και το ελληνικό κοινοβούλιο το Δεκέμβριο του 2019. Και όπως σχολιάζεται, στην Ιταλία, ένα παρόμοιο σύστημα (GACS) που εφαρμόστηκε το 2016 μείωσε τα NPLS στο μισό, από 324δις σε 165δις ευρώ.


Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρουνε οι αναλυτές της Morgan Stanley, υπάρχει ορατότητα στην οργανική μείωση των NPEs. Ειδικότερα, τα σχέδια NPE βασίζονται σε πολύ συντηρητικές υποθέσεις. Χαρακτηριστικά, η Alpha Bank έχει εκτιμήσει την ετήσια μέση αύξηση των τιμών των ακινήτων κατά 3,5-4% στο σχέδιο της, ενώ η πραγματική ανάπτυξη είναι πολύ υψηλότερη. Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 9,1% στο εννεάμηνο του 2019 και αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,4% το 2020.


Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα αναφέρει η Morgan Stanley για την ελληνική κυβέρνηση. Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται σε ανάπτυξη της τάξης του 4% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμά. Η πορεία είναι ισχυρή (σήμερα η ανάπτυξη κινείται στο 2,5% σε μέσο όρο), ενώ όπως σχολιάζει η MG, υπάρχουν θετικοί καταλυτές για το μέλλον: η Βουλή έχει περάσει πάνω από 30 νέα τους τελευταίους πέντε μήνες, μεταξύ των οποίων η φορολογική μεταρρύθμιση (22% μέση μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του συντελεστή φορολογίας μερισμάτων στο μισό και συντελεστής φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων από 28% σε 24%), ενώ έχουν πραγματοποιηθεί ισχυρά βήματα προς την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

 

 Έρχεται νέο πτωχευτικό πλαίσιο έως τον Απρίλιο του 2020. Αυτό στοχεύει στην απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας αφερεγγυότητας με τον συνδυασμό εννέα διαφορετικών  και θα επιταχύνει την οργανική μείωση των NPEs.


Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, παρατηρείται αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και άρση του περιορισμού των θέσεων των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα. Όλοι οι οίκοι αξιολόγησης (εκτός από την Moody's) δίνουν θετικές προοπτικές στην αξιολόγηση της Ελλάδας. Οι S&P και DBRS αναμένεται να δώσουν την δική τους νέα ετυμηγορία στις 24 Απριλίου. Τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται με BB-, αλλά διαπραγματεύονται ήδη σαν να έχουν επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Λαγκάρντ εμφανίστηκε αισόδοξη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπουν στο QE.


Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει η Morgan Stanley, τα κεφαλαιακά σχέδια των τραπεζών είναι πολύ συντηρητικά. Η μείωση του κινδύνου από τους ισολογισμούς των τραπεζών δεν επιτρέπει τη μείωση του μελλοντικού Pillar 2R ή άλλων ρυθμιστικών απαιτήσεων. Και όπως σχολιάζει η Morgan Stanley: "Ενώ αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά μετοχών ίσως θελήσει να δει πρώτα τη βελτίωση στην πορεία των δεικτών ROTE των τραπεζών, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο θετικοί όσον αφορά την απώλεια εισοδήματος από αυτές τις μεταφορές των NPLs", με την MG να προσθέτει πως η αγορά θα πρέπει να δει πέραν του υψηλού αποθέματος των NPLs και να "τιμολογήσει" τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές πιο κοντά ή ίσα με τις ιταλικές και τις ισπανικές.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....