| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Oxford Economics: Πότε θα γίνει η «ολική επαναφορά» της Αθήνας

 

Πέμπτη, 01/04/2021

 

   Share

 

Επτά από τις 30 μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης θα δουν το ΑΕΠ τους να επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα φέτος, όμως η Αθήνα δεν είναι μία από αυτές. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Oxford Economics, η οικονομία της ελληνικής πρωτεύουσας θα καλύψει το χαμένο έδαφος του κορωνοϊού το 2022. Όμως η «ολική επαναφορά» για το λιανεμπόριο και τις μεταφορές θα απαιτήσει ακόμα περισσότερο χρόνο.

 

 

Η Oxford Economics προβλέπει ότι το Δουβλίνο, το Βουκουρέστι, η Ζυρίχη, το Όσλο, η Στοκχόλμη, η Σόφια και η Βαρσοβία θα αφήσουν πίσω τους το κεφάλαιο της πανδημίας από φέτος κιόλας.

 

 

Όμως η εικόνα για την Αθήνα είναι αρκετά διαφορετική, αφού η ανάλυση του οικονομολόγου Richard Holt δείχνει ότι η ελληνική πρωτεύουσα είδε την οικονομική δραστηριότητά της να συρρικνώνεται αισθητά το 2020 και πρόκειται να ανακάμψει με βασανιστικά αργούς ρυθμούς το 2021. Για την ακρίβεια, οι ρυθμοί ανάπτυξής της φέτος θα είναι οι χαμηλότεροι ανάμεσα στις 30 ευρωπαϊκές πόλεις που εξετάζει η Oxford Economics.

 

Για το 2020, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Αθήνα υπήρξε παρόμοια με την ύφεση στο σύνολο της χώρας, όπως άλλωστε και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις.

 

 

Κοιτάζοντας μπροστά, η Oxford Economics εκτιμά ότι η ελληνική πρωτεύουσα θα καταφέρει να επιστρέψει στα προ κορωνοϊού επίπεδα το 2022, δηλαδή αργότερα από τις πρωτεύουσες της Ανατολικής Ευρώπης και των σκανδιναβικών χωρών, όμως νωρίτερα από τη Βαρκελώνη και τη Ρώμη.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις της Oxford Economics που θέλουν τους τομείς της φιλοξενίας (ξενοδοχεία και εστίαση) και τη βιομηχανία του πολιτισμού (τέχνες και ψυχαγωγία) να ανακάμπτουν στην Αθήνα νωρίτερα, από το 2022 κιόλας. Αντίθετα, το λιανικό και χονδρικό εμπόριο καθώς και οι μεταφορές θα πρέπει να περιμένουν έως το 2023 για να καλύψουν το χαμένο έδαφος της πανδημίας.

 

 

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση γραφείου (ή τουλάχιστον αυτή που σε κανονικές εποχές γίνεται στα γραφεία, αλλά εν μέσω πανδημίας έχει μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό στα σπίτια), η Αθήνα ήταν μία από τις χώρες που εμφάνισε μικρή μόνο μείωση το 2020 (προφανώς με τη βοήθεια των κυβερνητικών μέτρων στήριξης) και έτσι η αύξηση για το 2021 προβλέπεται επίσης μικρή.

 

 

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η Oxford Economics εκτιμά ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις θα εμφανίσουν ρυθμούς ανάπτυξης λίγο χαμηλότερους σε σχέση με εκείνους που συνηθίζονταν πριν από την πανδημία, καθώς αυτή η κρίση θα αφήσει κάποιες μόνιμες «ουλές» στις οικονομίες τους, οι οποίες απορρέουν κυρίως από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων.

 

 

Πηγή: Money Review

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....