| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

PIMCO: Υπερβολική η αισιοδοξία για το 2021

 

Τετάρτη, 13/01/2021

 

   Share

 

Όπως αναφέρει το Reuters, τo μεγάλο επενδυτικό ταμείο PIMCO αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα αργότερα φέτος, αλλά προειδοποίησε για πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψή της, όπως μία απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης νωρίτερα από το αναμενόμενο. 

 

 

Στις προοπτικές του για το 2021 που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, το ταμείο που διαχειρίζεται πάνω από 2 τρισ. δολάρια, προβλέπει ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ θα επανέλθει στα προ της ύφεσης υψηλά επίπεδά της στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί, σύμφωνα με την PIMCO, με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας 10ετίας, ενισχυμένο από τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο. 

 

Ωστόσο, προσθέτει, μία απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ, μία απομόχλευση των κινεζικών επιχειρήσεων και η συνέχιση της επιφυλακτικότητας όσον αφορά τις δαπάνες, τις επενδύσεις και τις προσλήψεις στις ΗΠΑ μπορούν να διαταράξουν την αναμενόμενη ανάκαμψη, πλήττοντας τελικά τους επενδυτές που έχουν προεξοφλήσει την ανάκαμψη

 

«Οι επενδυτές πιθανόν έχουν εφησυχάσει πολύ, όπως φαίνεται από το αισιόδοξο κλίμα. Όπως υπογραμμίζουν αυτοί οι παράγοντες κινδύνου, το βλέπουμε αυτό ως μία περίοδο για προσεκτικές θέσεις στα χαρτοφυλάκια και όχι για υπέρμετρη αισιοδοξία ή ανάληψη ρίσκου», σημειώνει η έκθεση. 

 

Τα σχόλια της PIMCO έγιναν εν μέσω ενός ευρύτερου ράλι της αγοράς. Η υπόσχεση από τα εμβόλια για τον κορονοϊό και οι ελπίδες ότι το ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσο θα αυξήσει τις δαπάνες έχουν οδηγήσει τις αμερικανικές μετοχές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τα εταιρικά πιστωτικά spreads στα προ της πανδημίας επίπεδα. 

 

Το spread μεταξύ των διετών και των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκε τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017, υποδηλώνοντας τις προσδοκίες που υπάρχουν για την ανάπτυξη της οικονομίας. 

 

Με τη Γερουσία, όμως, διχασμένη, το περιθώριο για την ψήφιση μέτρων στήριξης παραμένει οριακό. Οι Δημοκρατικοί στις παραδοσιακά πιο συντηρητικές περιοχές μπορεί να αντιταχθούν σε σχέδια μεγάλων δημοσιονομικών δαπανών, σύμφωνα με την έκθεση. 

 

Το πρόβλημα πιθανόν να μην περιοριστεί στις ΗΠΑ, με τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο να διατρέχουν τον κίνδυνο «δημοσιονομικής κόπωσης». 

 

Οι κινεζικές εταιρείες, εν τω μεταξύ, μπορεί να επιδιώξουν τη μείωση των χρεών τους το 2021, μειώνοντας τη δραστηριότητά τους και πιθανόν επιβραδύνοντας την αύξηση των δανείων και επηρεάζοντας έτσι τους κλάδους που εξαρτώνται πολύ από την Κίνα, όπως των τηλεπικοινωνιών και των μικροκυκλωμάτων. 

 

Η ανάκαμψη εξαρτάται, επίσης, από την υπόθεση ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, οι επιχειρηματικές επενδύσεις και οι προσλήψεις θα κάνουν μπουμ μόλις τελειώσει τα lockdown.

 

Η PIMCO υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός είναι απίθανο να αυξηθεί σημαντικά το 2021, παρά τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια και την αναμενόμενη δημοσιονομική στήριξη. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί το 2021, αλλά να παραμείνει χαμηλότερη από τα προ της ύφεσης επίπεδα, διατηρώντας τις τιμές χαμηλά, και τα χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων όπως και η μείωση των ενοικίων θα περιορίσουν το σχετικό με τη στέγαση κόστος που αντιπροσωπεύει το 40% του δείκτη τιμών καταναλωτή. 

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....