| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Reuters: Η Ευρωζώνη έτοιμη να εγκαταλείψει τη λιτότητα

 

Παρασκευή, 07/02/2020

 

   Share

 

Ετοιμοι για συμφωνία προς μια δημοσιονομική πολιτική λιγότερο «σφικτή» και πιο φιλική προς την ανάπτυξη εμφανίζονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους.

 

 

Όπως τονίζει το πρακτορείο, η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο προσεχές Eurogroup, εντός του Φεβρουαρίου, εν μέσω αυξανόμενων προβληματισμών για την επίδραση του κορωνοϊού στην οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και της ανησυχίας που έχουν προκαλέσει η πρόκληση του Brexit και οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας, με την αλλαγή στάσης να ανοίγει τον δρόμο για αύξηση των δαπανών στη Γερμανία.

 

«Εάν οι καθοδικοί κίνδυνοι λάβουν σάρκα και οστά, η αντιμετώπιση σε δημοσιονομικό επίπεδο θα πρέπει να αλλάξει, με στόχο πιο υποστηρικτική στάση», φέρεται να τονίζεται σε προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ αξιωματούχων της Ευρωζώνης, με πηγές της Ενωσης να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη προκαταρκτικής συμφωνίας, η οποία θα πρέπει όμως να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.

 

Στο προσχέδιο, το οποίο συνεγράφη μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζεται ότι οι υψηλότερες δαπάνες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι προβλέπουν, μεταξύ άλλων απαιτήσεων, έλλειμμα κάτω του 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

 

Παρά τους περιορισμούς της, η κίνηση θα σηματοδοτήσει μια απόκλιση από προηγούμενες δηλώσεις στις οποίες οι υπουργοί της ευρωζώνης είχαν συστήσει μια «ευρέως ουδέτερη» δημοσιονομική κατεύθυνση, παρά τη μικρή οικονομική ανάπτυξη.

 

Η αλλαγή θα δώσει την ευκαιρία σε κυβερνήσεις με πιο σταθερά οικονομικά, να επικεντρωθούν περισσότερο στην ανάπτυξη, παρά στη σταθερότητα, ενόψει των προετοιμασιών τους για τους κρατικούς προϋπολογισμούς του επόμενου έτους.

 

Ακόμη, τονίζει το Reuters, θα στείλει ένα θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η Ευρωζώνη ανταποκρίνεται τελικά στις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «συμπληρώσει» τη χαλαρή νομισματική πολιτική της με μια δημοσιονομική ώθηση που θα την έκανε πιο αποτελεσματική.

 

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει την Πέμπτη τις τριμηνιαίες προβλέψεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης και οι εκτιμήσεις θα συζητηθούν στο Eurogroup.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....