Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

08/03/19

Reuters: «Με φίλους σαν τον Ντράγκι, οι τράπεζες δεν χρειάζονται εχθρούς»

 

Σε ένα χαρακτηριστικό του άρθρο, το Reuters σχολιάζει πως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δεσμευθεί για διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως το τέλος του 2019 προκαλεί έντονο εκνευρισμό στις τράπεζες της Ευρωζώνης, αλλά και κριτική στις κινήσεις του Μάριο Ντράγκι, που ετοιμάζεται να παραδώσει τα ηνία. Ενδεικτικό είναι άρθρο- γνώμης (στήλη Breakingviews) της Swaha Pattanaik στο Reuters. 

 

 

Στο σχόλιό της, που φέρει τον τίτλο, «Με φίλους σαν τον Ντράγκι οι τράπεζες δεν χρειάζονται εχθρούς», η αρθογράφος εξηγεί πως παρά τα αγαθά κίνητρα του Ντράγκι, οι επιπτώσεις θα είναι πιθανότατα αρνητικές για τις τράπεζες. 

 

 «Ο επικεφαλής της ΕΚΤ προσπαθεί να είναι ο καλύτερος φίλος των τραπεζών. Το κίνητρό του: να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης και τον χαμηλό πληθωρισμό διασφαλίζοντας ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις» γράφει, αλλά σπεύδει να προσθέσει πως ενώ οι χθεσινές αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας υποτίθεται πως θα ήταν ευχάριστη έκπληξη οδήγησαν τον τραπεζικό δείκτη Euro Stoxx Banks σε «βουτιά» 4%. 

 

Τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια, όπως το καταθετικό στο -0,4%, σημειώνει η Pattanaik, «είναι καταστροφή για τις τράπεζες». Επιπλέον, προσθέτει, εάν η ανάπτυξη είναι τόσο αδύναμη όσο προβλέπει ο Ντράγκι, υπάρχει κίνδυνος για αύξηση των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Όσο για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις δύσκολα θα επιλέξουν σε τόσο αρνητικές οικονομικές συνθήκες να λάβουν επιπλέον δάνεια. 

 

«Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που στήριξαν ομόφωνα το πακέτο των μέτρων έχουν ορισμένες δικαιολογίες. Η αλλαγή της κατεύθυνσης για τα επιτόκια δείχνει ότι η κεντρική τράπεζα δρα προληπτικα, αντί να περιμένει τα πράγματα να χειροτερεύσουν. Αυτό όμως λίγο παρηγορεί τις τράπεζες, που δέχονται και πάλι φίλια πυρά» καταλήγει. 

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....