| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

S&P: Ο "Ηρακλής" δεν αρκεί ...

 

Τρίτη, 28/01/2020

 

   Share

 

Σύμφωνα με τα όσα σχολιάζει η S&P Global Ratings, το σχέδιο "Ηρακλής" της Ελλάδας για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος από το τεράστιο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) είναι θετικό για τις συστημικές τράπεζες της χώρας, ωστόσο δεν επαρκεί για να επιτευχθεί το turn around του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

 

 

Όπως αναφέρει ο αναλυτής Goksenin Karagoz της S&P Global Ratings, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα: "Εάν επιτύχει, ο Ηρακλής θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ενίσχυση της ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ μεγαλύτερα".

 

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει η S&P, το πολυαναμενόμενο σχέδιο προστασίας των ελληνικών τραπεζών της κυβέρνησης -γνωστό και ως σχέδιο Ηρακλής- βρίσκεται στην τελική ευθεία, αναφέρει ο οίκος που σημειώνει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τη σχετική νομοθεσία στις 12 Δεκεμβρίου του 2019, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι καταλήξει νωρίτερα, τον Οκτώβριο, ότι το σχέδιο δεν εμπίπτει στις κρατικές ενισχύσεις. Στόχος του σχεδίου "Ηρακλής", το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό που εφάρμοσε η Ιταλία πριν από μερικά χρόνια, είναι να επιταχύνει τη διαδικασία καθαρισμού του τεράστιου όγκου των NPEs μέσω τιτλοποιήσεων. Όπως σημειώνει η S&P Global Ratings, η κυβέρνηση θα παρέχει εγγυήσεις για το τμήμα  υψηλότερης εξασφάλισης σε χρεόγραφα που εξασφαλίζονται από μια "δεξαμενή" NPEs που θα τιτλοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η S&P Global Ratings το σχέδιο "Ηρακλής" θα στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και θα ανοίξει τον δρόμο για τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου, που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

 

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, πρώτον θα μπορούσε να αυξήσει την όρεξη των επενδυτών για τα επισφαλή δάνεια των ελληνικών τραπεζών, τα οποία ανέρχονταν στο ποσό των 71,2 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, κάτι που θα βοηθήσει τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να επιτύχουν τους ιδιαίτερα υψηλούς στόχους που έχουν υποβάλει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΕ.

 

Δεύτερον, οι τράπεζες θα εξασφαλίσουν κεφαλαιακή "ανάσα” ανακυκλώνοντας ακριβά NPEs με τιτλοποιήσεις μηδενικού κινδύνου λόγω των κρατικών εγγυήσεων.

 

Τέλος, το σχέδιο "Ηρακλής” θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα των τραπεζών να δημιουργήσουν πρόσθετα μαξιλάρια ρευστότητας για την περίπτωση που τα χρειαστούν, αφού η εγγύηση μπορεί τελικά να καταστήσει τους τίτλους αυτούς πιο εμπορεύσιμους και επιλέξιμους για χρήση στο πλαίσιο συναλλαγών με τρίτα μέρη.

 

Ωστόσο, όπως σημειώνει η S&P Global Ratings, ο "Ηρακλής” δεν αντιμετωπίζει δομικές αδυναμίες της χώρας, όπως το νομικό πλαίσιο που είναι λιγότερο φιλικό από αυτό των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που θα αποτελέσει πρόκληση για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων κατά την προσπάθειά τους να ανακτήσουν δισεκατομμύρια ευρώ κόκκινων δανείων.

 

"Κατά την άποψή μας, η φερεγγυότητα του ιδιωτικού τομέα αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα στην πορεία μετασχηματισμού του τραπεζικού συστήματος και της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού του”, σημειώνει ο Karagoz.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....