| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

S&P: Προβληματισμός για τις ελληνικές τράπεζες και την προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων

 

Δευτέρα, 11/05/2020

 

   Share

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουνε οι αναλυτές της S&P, οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία και οι προβλέψεις για ύφεση θα έχουν αντίκτυπο και στον τραπεζικό κλάδο, αναστέλλοντας την πρόοδο στις προσπάθειες μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

 

 

Όπως αναφέρει η S&P στην έκθεσή της, η πανδημία βάζει φρένο στην ανάκαμψη του τομέα ακινήτων και επηρεάζοντας αρνητικά τον αξιόχρεο του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, σημειώνει ότι η πανδημία θα επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό  και τον τομέα υπηρεσιών. Η S&P προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση 9% φέτος, κυρίως εξαιτίας του τουρισμού, ενώ για το 2021 αναμένει ανάκαμψη με ρυθμούς 5%. 

 

Σύμφωνα με τον S&P, οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία εγείρουν εμπόδια στα σχέδια των τραπεζών για τη μείωση των προβληματικών δανείων, ενώ θα επηρεάσει και την κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σημειώνει ο οίκος. Να θυμίσουμε ότι η S&P στα τέλη Απριλίου είχευποβαθμίσει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας σε σταθερή από θετική, διατηρώντας την πιστοληπτική κατάταξη της ελληνικής οικονομίας στην βαθμίδα ΒΒ-.

 

«Το ποοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών υποχώρησε στο 40% το 2019 από 49% το 2016, όμως ο στόχος για περαιτέρω μείωση των μη-εξυπηρετούμενων εκθέσεων κάτω από το 20% έως το 2021 παραμένει φιλόδοξος», επισημαίνει η S&P.

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P, το χρονοδιάγραμμα και επιτυχία του σχεδίου μείωσης των «κόκκινων δανείων» είναι αβέβαιο, ειδικά εν μέσω των υφιστάμενων οικονομικών συνθηκών λόγω του Covid-19 και των μέτρων στήριξης που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Από την άλλη, σημειώνει ότι παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το σχέδιο Ηρακλής, που αποτελεί το προτιμώμενο εργαλείο τόσο ελληνικών τραπεζών όσο και της κυβέρνησης, θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....