Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

05/11/18

Sunday Times: Συμφωνία Μέι - ΕΕ για το Brexit

 

Σε συμφωνία της Τερέζα Μέι με την ΕΕ για την παραμονή ολοκλήρου του  Ηνωμένου Βασιλείου σε μία τελωνειακή ένωση μετά από το Brexit, αναφέρονται οι Sunday Times.

 

 

Μια τέτοια διευθέτηση θα αποσοβούσε τον κίνδυνο επιστροφής σε «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, αλλά και την ντε φάκτο δημιουργία τελωνειακών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ανησυχία των Brexiteers ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να παραμείνει για πάντα παγιδευμένο σε μια τέτοια τελωνειακή ένωση αντιμετωπίζεται με την ύπαρξη «ρήτρας εξόδου» στη συμφωνία, προσθέτει το ρεπορτάζ των Sunday Times.

Οι Brexiteers πάντως θεωρούν ότι αυτή η ρήτρα εξόδου είναι δυνητικά ανούσια, καθώς πιθανολογούν ότι ακόμα και αν το Ηνωμένο Βασίλειο βγει από αυτή την τελωνειακή ένωση στο μέλλον, η ΕΕ θα απαιτεί παραμονή μόνο της Βόρειας Ιρλανδίας στους ευρωπαικούς τελωνειακούς κανόνες εφόσον δεν έχει βρεθεί συνολική λύση για την αποφυγή συνόρων.

Επιπλέον, ωστόσο, η κα Μέι φέρεται να είναι κοντά στην εξασφάλιση μίας πολιτικής συμφωνίας επί της μελλοντικής οικονομικής συνεργασίας με την ΕΕ που θα αφήνει ανοιχτή την προοπτική μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που θα μοιάζει με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά. 


Αυτό το μοντέλο της εμπορικής σχέσης έχει παρουσιαστεί από τους Brexiteers ως η ιδανική σχέση με την ΕΕ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι προετοιμασίες για την τελική συμφωνία με την ΕΕ είναι πολύ πιο προχωρημένες από όσο έχει αποκαλυφθεί και ότι οι όροι της θα αποτυπώνονται σε ένα αναλυτικό κείμενο τουλάχιστον 50 σελίδων.

Μια άλλη σημαντική υπαναχώρηση από την ΕΕ φέρεται να είναι η αποδοχή των κανονιστικών ελέγχων επί προϊόντων μεταξύ των δύο πλευρών «στην αγορά», δηλαδή σε εργοστάσια και καταστήματα και όχι στα σύνορα.

Το νέο χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία του Brexit που παρουσιάζουν οι Sunday Times τοποθετεί μία έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για οριστικοποίηση της συμφωνίας στις 15 ή στις 22 Νοεμβρίου. Το νέο σχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο υπό την κα Μέι την 
προσεχή Τρίτη.

Η Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήρισε το δημοσίευμα «εικασία», λέγοντας απλώς ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....