| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

To μεγάλο Party των ελληνικών μετοχών

 

Παρασκευή, 29/11/2019

 

   Share

 

Όπως με χαρακτηριστικό τρόπο γράφει το Bloomberg, βρισκόμαστε στο κατώφλι του τελευταίου μήνα του έτους και οι ευρωπαϊκές μετοχές λάμπουν στην κυριολεξία, καθώς, από τις αρχές του 2019, έχουν σημειώσει άνοδο 21%.

 

 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, όλοι οι κλαδικοί δείκτες είναι σε άνοδο, ακόμα και οι τράπεζες, ενώ χρηματιστήρια που μέχρι πριν από λίγο ήταν στα αζήτητα των διεθνών επενδυτών, όπως αυτό της Ιταλίας ή της Ελλάδας, τώρα έχουν εκπληκτικές επιδόσεις.

 

Όπως χαρακτηριστικά γράφει το Bloomberg, οι ελληνικές μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 45% από τις αρχές του έτους μετά από μια δεκαετία κρίσης και οι fund managers αρχίζουν να στρέφονται και πάλι στην ελληνική αγορά. 

 

 Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, τέσσερις όμιλοι έχουν καταγράψει άνοδο πάνω από 30% και για τους επενδυτές που έχουν μεγάλη έκθεση σε τέτοιου είδους μετοχές, ο πειρασμός να μαζέψουν κέρδη τώρα είναι πραγματικά μεγάλος. Ωστόσο, η αγορά μπορεί να κρύβει και κάποιες εκπλήξεις.

 

Όπως πάντα γράφει το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές μετοχές ετοιμάζονται να καταγράψουν τις καλύτερες ετήσιες επιδόσεις από το 2009, στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και με τα κέρδη 3,2% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, ο Νοέμβριος είναι ακόμα ένας καλός μήνας που έρχεται να προστεθεί στην πολύ θετική εικόνα που ετοιμάζεται να αφήσει πίσω του το 2019.

 

Μέχρι στιγμής φέτος ο δείκτης σημείωσε αρνητικές μηνιαίες επιδόσεις επιδόσεις μόνο δυο φορές, γεγονός σπάνιο που έχει συμβεί μόνο δυο φορές την τελευταία 20ετία: το 2016 και το 2013. Κι όμως, παρά το ράλι, το 2019 ήταν ξεκάθαρα ένα έτος κατά το οποίο οι επενδυτές απέφυγαν το ρίσκο.

 

Παγκοσμίως, οι τοποθετήσεις από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα αντιστοιχούν σε τοποθετήσεις 553 δισ. δολ. σε μετρητά, τοποθετήσεις 353 δισ. σε δανεισμό σε εταιρείες, 51 δισ. δολ. σε κρατικά ομόλογα και 188 δισ. δολ. σε μετοχικά κεφάλαια, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Bank of America. Η πρόσφατη άνοδος των ροών ιδίων κεφαλάιων είναι μικρή εν συγκρίσει με τις εκροές που έχουν πραγματοποιηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.

 

Οι επενδυτές εξακολουθούν να εμφανίζονται διστακτικοί στο να συμμετάσχουν, ενώ τελευταία κάποιοι φοβούνται να μην χάσουν. Κοιτάζοντας κανείς τους όγκους συναλλαγών στον Stoxx 600, μετά από μια απότομη άνοδο τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο σημείωσε πτώση 20% – γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι όλοι έτοιμοι να επενδύσουν σε αυτόν.

 

Παράλληλα, η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει και μια σειρά θετικών εξελίξεων. Για παράδειγμα, αξίζει κανείς να δει τον γερμανικό DAX αυτόν τον μήνα. Οταν το γερμανικό ΑΕΠ έκανε τη θετική έκπληξη και η χώρα απέφυγε τελευταία στιγμή την ύφεση, η αντίδραση του δείκτη ήταν χλιαρή.

 

Ωστόσο, o Δεκέμβριος ενδέχεται να προσφέρει κάποιους καταλύτες, με τον πιο σημαντικό τον παράγοντα της Βρετανίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σαρωτική νίκη για τους Συντηρητικούς και αν συμβεί αυτό, ίσως δοθεί τελικά η ώθηση ώστε να ξεπεραστεί η αποστροφή κινδύνου που επηρεάζει τους δείκτες της Βρετανίας.

 

Σημασία όμως έχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες όπως ένα βρετανικό Κοινοβούλιο χωρίς εξασφάλιση πλειοψηφίας ή η επιβολή πρόσθετων δασμών μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας στις 15 Δεκεμβρίου – γεγονότα που θα προκαλέσουν μεταβλητότητα στις αγορές.

 

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays αναφέρουν πως το πρόσφατο ράλι είναι πιθανό να οφείλεται στις αυξανόμενες προσδοκίες βελτίωσης των μάκρο και της μείωσης της πολιτικής αβεβαιότητας. Ωστόσο, γεωπολιτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν και είναι αρκετοί…

 

 

 

Πηγή: Bloomberg

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
 
   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....