| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

UBS: Κλειδί ο τουρισμός …… Ύφεση τουλάχιστον 10%

 

Πέμπτη, 30/04/2020

 

   Share

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουνε οι αναλυτές της UBS, σε σχέση και με τα όσα γράφουμε στο www.greekfinanceforum.com σταθερά το τελευταίο χρονικό διάστημα, το μεγάλο ερώτημα γύρω από την πορεία της ελληνικής οικονομίας αφορά τις επιδόσεις του τουρισμού, με τους αναλυτές της UBS να σχολιάζουνε πως καθοριστικό για το ελληνικό ΑΕΠ φέτος είναι το πόσο θα διαρκέσει το "χτύπημα" από τον Covid-19 στην τουριστική βιομηχανία.

 

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, η μείωση του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει φέτος το 10% τουλάχιστον, σε μια πρόβλεψη αισθητά μεγαλύτερη της πρόβλεψης της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως αναφέρει η UBS, εκτός από το οικονομικό κόστος της πανδημίας του κορονοϊού, η διάρκεια αυτού του σοκ στον σημαντικό για την Ελλάδα κλάδο του τουρισμού είναι επίσης δύσκολο να υπολογιστεί, με το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών εσόδων πιθανότατα να χαθούν το καλοκαίρι, όπως εκτιμά.  Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρουνε οι αναλυτές της UBS, ο δείκτης του ελληνικού χρέους θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ φέτος, ένα μεγάλο εμπόδιο στον δρόμο της ανάκαμψης στον οποίο είχε μπει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα όπως σχολιάζει η UBS.  Πάντως σημειώνεται, πως η απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο νέο QE (PEPP) και να κάνει αποδεκτούς τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους ως collateral για την άντληση ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες, προφέρει κρίσιμη στήριξη στην Ελλάδα. 

 

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους έχει τη μορφή μακροπρόθεσμων δανείων καθώς και το ότι η Ελλάδα έχει ένα αξιοπρεπές ταμειακό απόθεμα, αναμένεται να στηρίξουν τις τρέχουσες αξιολογήσεις της χώρας από τους οίκους καθώς και τις "σταθερές" προοπτικές που δίνουν τόσο η Fitch, όσο η S&P, η DBRS και η Moody’s.

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουνε, η UBS συνεχίζει να μην εκτιμά πως οι αξιολογήσεις των χωρών της ευρωζώνης θα υποβαθμιστούν με τους ρυθμούς που είδαμε κατά την κρίση χρέους της περιοχής καθώς η κατάσταση είναι πολύ διαφορετικά από τότε. Πριν το ξέσπασμα της κρίσης χρέους οι αξιολογήσεις των κρατών της περιοχής του ευρώ ήταν υπερβολικά υψηλές (η Ελλάδα, για παράδειγμα, είχε έως το 2009 αξιολόγηση Α).

 

Όπως αναφέρει η UBS, ένας κύριος παράγοντας στις απότομες αυξήσεις του κρατικού χρέους τότε ήταν η διάσωση των εθνικών τραπεζικών κλάδων. Παράλληλα, οι μεγάλες υποβαθμίσεις που σημειώθηκαν το 2012 ενθαρρύνθηκαν από το γεγονός ότι η Ελλάδα έπρεπε να αναδιαρθρώσει το χρέος της τον Μάρτιο του 2012 προτού λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων σε χώρες όπως η Ιταλία και Ισπανία ήταν 500 μ.β πάνω από αυτές των γερμανικών και τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ιρλανδία είχαν χάσει την πρόσβασή τους στις αγορές. Αυτή τη φορά οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς, εμποδίζουν το ξέσπασμα μία νέας κρίσης χρέους, όπως επισημαίνει η UBS. Ήταν πολύ γρήγορες στο να παράσχουν σημαντικά μέτρα για την εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας και χαμηλού κόστους χρηματοδότησης, και απορροφούν αποτελεσματικά το επιπλέον χρέος που εκδίδουν οι κυβερνήσεις. Αυτή η υποστηρικτική στάση πολιτικής παρέχει ένα buffer σε περίπτωση χειρότερου αποτελέσματος, αποτρέπει επικίνδυνα σπιράλ χρέους και μειώνει τον κίνδυνο υποβάθμισης των αξιολογήσεων από τους οίκους, τονίζει η ελβετική τράπεζα.

 

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....