| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Wall Street: Όλες οι ενδείξεις δείχνουν κραχ;

 

Τετάρτη, 00:01 - 24/02/2021

 

   Share

 

Κάποια στιγμή, όλα τα καλά τελειώνουν. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην αμερικανική χρηματαγορά. Παρά το πρόσφατο sell off, ο δείκτης – βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, είναι στο +75% σε σχέση με τα χαμηλά του Μαρτίου του 2020, οπότε ξέσπασε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού, ωστόσο οι αναλυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν. Σύμφωνα με την CFRA, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έρχεται διόρθωση και κλασικό bear market rally». Όλοι οι δείκτες αυτό υποδηλώνουν, προσθέτει.

 

 

Όπως επισημαίνει η Ally Invest, οι «αρκούδες» βρυχώνται ολοένα και δυνατότερα. Ο μέσος όρος των τελευταίων 200 ημερών για τον S&P 500 είναι «τεντωμένος» ακόμα και σε σχέση με την περίοδο πριν από το sell off του Σεπτεμβρίου 2020, λέει. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. «Σε βραχυπρόθεσμη βάση, μια διόρθωση είναι σημάδι υγείας» αναφέρει η Ally Invest, που εκτιμά μια πτώση για τον σημαντικότερο δείκτη της Wall Street της τάξεως του 5% έως 10%.

 

Οι δείκτες

 

Καταλύτης για την επικείμενη διόρθωση είναι η αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία πυροδοτεί τον πληθωρισμό, ο οποίος ενισχύεται από πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, το περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων και την κολοσσιαία δημοσιονομική επέκταση που ευαγγελίζεται στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Trump. Σε αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ξεπέρασε τη ζώνη του 1,35%, προκαλώντας κύμα πωλήσεων στις μετοχές.«Για το χρηματιστήριο, τα υψηλότερα επιτόκια λειτουργούν ανασταλτικά, καθώς στρέφουν τους επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία μικρότερου ρίσκου και σταθερής απόδοσης» υποστηρίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

 

Στο μεταξύ, το μέσο P/E (price/earnings) για τους επόμενους 12 μήνες θα παραμείνει σε ιστορικά υψηλά, γεγονός που σημαίνει πως οι υψηλές αποτιμήσεις δεν έχουν ισχυρό έρεισμα από την άποψη των θεμελιωδών στοιχείων. Με όρους P/E, όλες οι εταιρείες στον S&P τυγχάνουν διαπραγμάτευσης με διψήφιο premium (23).

 

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, κάθε asset είναι +5% σε σχέση με τα υπόλοιπα ιστορικά υψηλά της τελευταίας 20ετίας. Επίσης, ο δείκτης Buffet, που διαιρεί τη συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση της αγοράς των μετοχών που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο μιας χώρας με την τριμηνιαία μεικτή εγχώρια παραγωγή της, είναι στο 147% ενώ την περίοδο της «φούσκας» του 1999 ήταν στο 127%.

 

Τι να μην κάνουν οι επενδυτές

 

Υπάρχει μια κοινή (και εδώ, παραφρασμένη) έκφραση στη Wall Street που περιγράφει τη συμπεριφορά των επενδυτών κατά τη διάρκεια ενός sell off: Οι αγορές είναι το μόνο μέρος όπου, όταν πραγματοποιούνται πωλήσεις, οι άνθρωποι τρέχουν έξω από το κατάστημα.Αυτό είναι το είδος της αντίδρασης, που οι επενδυτές πρέπει να αποφύγουν. «Ύστερα από τις bear market ακολουθεί bull run» γράφει η CFRA. Οι επενδυτές θα πρέπει επομένως «να μην αφήσουν τα συναισθήματά τους να γίνουν ο χειρότερος εχθρός του χαρτοφυλακίου τους».

 

Η Ally’s Bell είναι αισιόδοξη για τη συνολική πορεία των αγορών για το υπόλοιπο του έτους. Υποστηρίζει δε ότι οι εκτιμήσεις κερδών του 2021 ενδέχεται να είναι χαμηλές, συνεπώς υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανοδική πορεία. Η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας θα τονώσει τη ζήτηση και τα εταιρικά κέρδη, γι’ αυτό οι επενδυτές καλό θα ήταν να πάνε με το «buy-on-the-dip».

 

Πηγή: Fortune

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....