Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

04/01/19

Welt: Μεγάλες πιθανότητες η Ελλάδα να χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οικονομολόγοι με αφορμή τα ακριβά προεκλογικά δώρα που υποσχέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στους συμπολίτες του. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να αποτρέψει την απώλεια της εξουσίας στις επικείμενες εκλογές. «Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας μοιράζει ακριβά προεκλογικά δώρα. Οι οικονομολόγοι ανησυχούν - και κάνουν λόγο για μία ασυνήθιστη πρόταση».

 

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, «ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ξεκίνησε το Νέο Έτος με μια χειρονομία γεμάτη πάθος. Έδωσε ελληνικό διαβατήριο σε τρεις μετανάστες, δύο Αιγύπτιους ψαράδες κι έναν Αλβανό, ως αντάλλαγμα για την βοήθεια που προσέφεραν στους πυρόπληκτους τον περασμένο Ιούλιο στο Μάτι. Ήθελε να τους ευχαριστήσει γι' αυτή την πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης αλλά και να στείλει ένα μήνυμα - "σε ορισμένους από τους Ευρωπαίους εταίρους μας". Πολλοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταλάβουν τελικά: «Το να είσαι Ευρωπαίος είναι μεγάλη τιμή. Αλλά φέρει και ευθύνη».

 

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρουν οι αρθρογράφοι της Welt: «Τον πρώτο χρόνο μετά το τέλος των πακέτων διάσωσης που έλαβε η μεσογειακή χώρα που επλήγη από οικονομική κρίση, όλο και περισσότεροι αναλυτές διερωτώνται: στις 20 Αυγούστου του 2018, η Αθήνα απελευθερώθηκε από τα προγράμματα διάσωσης των δανειστών. Προκειμένου να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία, η Ε.Ε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρείχαν βοήθεια στη χώρα από το 2010, ύψους 289 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και τώρα, η κυβέρνηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς -ΣΥΡΙΖΑ - και το λαϊκίστικο κόμμα των ΑΝΕΛ που συνέτεξαν τον προϋπολογισμό της χώρας, κάνουν ανυπόμονοι χρηματικά δώρα- στις οικογένειες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, σε αγρότες και δημόσιους υπαλλήλους, σε συνταξιούχους και καταναλωτές, οι οποίοι όμως δεν ωφελούνται τουλάχιστον έμμεσα από τη χρηματική ευλογία.

 

Η Ελλάδα δεν κατάφερε να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές. Το χρέος είναι ιλιγγιώδες αγγίζοντας το 178% του ΑΕΠ. Τα τραπεζικά βιβλία είναι φορτωμένα με επισφαλή δάνεια. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να είναι διασφαλισμένη το πολύ έως το 2038. Εάν η χώρα δεν επιτύχει σύντομα την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, τότε στη χειρότερη περίπτωση θα χρειαστεί νέα πακέτα βοήθειας - μια κατάρρευση για την ΕΕ και την Ευρωζώνη.

 

Ωστόσο, θα διεξαχθούν στη χώρα κοινοβουλευτικές εκλογές, το αργότερο το φθινόπωρο. Και ο ενθουσιασμός για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαφανιστεί μαζικά. Μόνο το 23% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα των ΑΝΕΛ, λαμβάνει μόλις 2% και δεν μπαίνει καν στη βουλή. Νικητής των εκλογών θα είναι το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης,Ν.Δ, η οποία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον δέκα μονάδες.

 

Αναφερόμενο στα προεκλογικά δώρα του Τσίπρα, το σχετικό δημοσίευμα υπογραμμίζει επίσης ότι: «Θα υπάρξουν επιδοτήσεις για τα καύσιμα, εκπτώσεις στις κοινωνικές εισφορές από αυτοαπασχολούμενους, μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας, υψηλότερος κατώτατος μισθός. Ο ειδικός φόρος στο κρασί θα καταργηθεί, οι βοσκοί σε απομακρυσμένες περιοχές θα λάβουν επιδότηση. Πάνω απ 'όλα, ωστόσο, η Ελλάδα αποφάσισε πρόσφατα να αναβάλει τις περικοπές των συντάξεων που σχεδιάζονται από την πίεση των πιστωτών...».

 

«Οι οικονομολόγοι ανησυχούν»,υποστηρίζει η εφημερίδα «Die Welt» και σημειώνεται: «Εάν ο Τσίπρας τώρα αρχίσει να μοιράζει προεκλογικά δώρα, τότε η επιτυχία των δύσκολων μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών τίθεται σε κίνδυνο», προειδοποιεί ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Μάρκους Φέρμπερ από το βαυαρικό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), εταίρου της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό.

 

«Αν δείτε το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, τόθε καθίσταται σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο γι' αυτό το είδος των δαπανών», επισημαίνει.
 

Η πρώην σύμβουλος του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά επικρίνει επίσης την ελληνική κυβέρνηση για την προτεραιότητα που έχει θέσει :τις κοινωνικές δαπάνες έναντι των επενδύσεων και των φορολογικών ελαφρύνσεων. «Αυτό θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας», προσθέτει.

 

Τέλος, ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας «Merrill Lynch», ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επικείμενες ελληνικές εκλογές - και τις ευρωπαϊκές εκλογές. «Φοβόμαστε ότι θα υπάρξει μία «χαμένη χρονιά » για την Ελλάδα: «Είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις λόγω των εκλογών». Από την πλευρά του, ο Βολφάνο Πικόλι, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας «Teneo Intelligence», θεωρεί ότι «οι εκλογές πρέπει να δρομολογηθούν για τις 26 Μαΐου, ημέρα των ευρωπαϊκών εκλογών». «Το γεγονός ότι ο Τσίπρας σε αυτή τη φάση κάνει πίσω στις μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και μοιράζει χρηματικά δώρα, θεωρείται από πολλούς ότι δίνει λάθος μήνυμα. Τα τρία πακέτα βοήθειας επανέφεραν την Ελλάδα στο σωστό δρόμο», λέει ο Χριστιανοκοινωνιστής βουλευτής, Μάρκους Φέρμπερ και προσθέτει: «Αλλά όταν οι Έλληνες επιστρέφουν στα παλιά πρότυπα συμπεριφοράς, όλη αυτή η αγάπη χάνεται».

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....