Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

12/01/17

Αυξήσεις στο ΦΠΑ, αφορολόγητο και συντάξεις στο «βωμό» της αξιολόγησης …

 

Εναλλακτικά σενάρια επιβολής νέων επαχθών δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο 2019-2020 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει το «χάσμα» που τη χωρίζει αυτή τη στιγμή από τους δανειστές και να κλείσει το συντομότερο δυνατό τις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου.

 

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν τη μείωση του αφορολογήτου ορίου των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων και μια νέα αύξηση συντελεστών ΦΠΑ.

Επισήμως η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις εισηγήσεις των Θεσμών για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα πέραν του 2018, όμως στο παρασκήνιο είναι πλέον έντονες οι διεργασίες σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές «με το μικρότερο δυνατό δημοσιονομικό κόστος».

Στο πλαίσιο αυτό ήδη οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επεξεργάζονται σενάρια μείωσης του αφορολογήτου ορίου, όχι στις 5.000 ευρώ όπως ζητάει το ΔΝΤ, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα.

Ήδη το «σήμα» για αναζήτηση σημείων συμφωνίας με τους Θεσμούς με εκατέρωθεν υποχωρήσεις το είχε δώσει στις αρχές του έτους ο κ. Τσακαλώτος, όταν με συνέντευξή του είχε προαναγγείλει ότι η κυβέρνηση μπορεί να δεχθεί την παράταση του δημοσιονομικού κόφτη και μετά το 2018.

Το οικονομικό επιτελείο έχει εξειδικεύσει πλέον την πολιτική με την οποία προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο να αποδεχθεί νέα μέτρα για τη διετία 2019-2020, όχι όμως στο ύψος των 4,5 δισεκατομμυρίων που ζητεί το ΔΝΤ αλλά στα επίπεδα των 2 με 2,5 δισεκατομμυρίων, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να μπει η χώρα τον Απρίλιο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, σε ένδειξη καλής θέλησης προς τους Θεσμούς, και σε συμφωνία με το πνεύμα της επιστολής Τσακαλώτου για «αφοσίωση» στις δεσμεύσεις του Μνημονίου, δέχεται να νομοθετήσει τα μέτρα πέραν του 2018, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να περιορίσει τις δημοσκοπικές απώλειες, ότι η εφαρμογή των μέτρων θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η εξοικονόμηση των 2-2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2019-2020 εξετάζεται να προκύψει από την εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων:

1)    Μείωση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών κοντά στα 7.000 ευρώ, από τα επίπεδα των 8.636 έως 9.545 ευρώ που βρίσκεται σήμερα. Ειδικότερα, εξετάζεται σενάριο που προβλέπει την περικοπή του αφορολογήτου ορίου για τους άγαμους χωρίς παιδιά μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τα 8.636 ευρώ στα 6.818 ευρώ, μέσω της μείωσης της έκπτωσης φόρου από το επίπεδο των 1.900 ευρώ στο επίπεδο των 1.500 ευρώ. Από κει και πέρα, για όσους βαρύνονται με 1 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνο, το αφορολόγητο θα κλιμακώνεται σε λίγο πιο υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα μεταξύ 7.000 και 8.500 ευρώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ακόμη και χαμηλόμισθοι που λαμβάνουν καθαρά ποσά της τάξεως των 500 ευρώ το μήνα, καθώς επίσης και δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές ύψους τουλάχιστον 584 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος. Οι περισσότεροι δε από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με ετήσια εισοδήματα άνω των 7.000 ευρώ θα χρεωθούν σε ετήσια βάση με επιπλέον φόρο εισοδήματος ύψους 400 ευρώ έκαστος.

2)    Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% ή ακόμη και στο 15%. Τυχόν εφαρμογή του μέτρου αυτού θα έχει ως συνέπεια να σημειωθούν ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, όπως τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα,  τα λαχανικά και τα βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιϊας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα είδη και οι συσκευές ορθοπεδικής,  οι λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ύδρευσης, καθώς και οι υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

3)    Ψαλίδισμα της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις με έμφαση στις υψηλότερες. Πρόκειται για το ποσό που παραμένει ενσωματωμένο στις κύριες συντάξεις ως διαφορά μεταξύ του επιπέδου στο οποίο είχαν διαμορφωθεί πριν την εφαρμογή της ασφαλιστικής … «μεταρρύθμισης» Κατρούγκαλου και του επιπέδου στο οποίο μειώθηκαν μετά τον επανυπολογισμό τους που έγινε με την … «μεταρρύθμιση» Κατρούγκαλου. 

Τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιλαμβάνουν είτε και τα τρία παραπάνω μέτρα μαζί είτε τουλάχιστον δύο από τα τρία με περισσότερα πιθανά τη μείωση του αφορολογήτου και την αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ. Η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» των κύριων συντάξεων, έστω και μερική, συγκεντρώνει πολύ λιγότερες πιθανότητες.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....