Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 11/08/17

Δέκα χρόνια παγκόσμιας οικονομικής κρίσης

9 Αυγούστου 2007. Η ημέρα που άλλαξε ο κόσμος στην οικονομία, σύμφωνα με τον Άνταμ Άπλγκαρθ, διευθύνοντα σύμβουλο της Νόρθερντ Ροκ. Ήταν η ημέρα που η τράπεζα ΒΝP Paribas αντιλαμβάνεται πρώτη τον κίνδυνο έκθεσης στα ενυπόθηκα αμερικανικά στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου και αναστέλει τρία επενδυτικά κεφάλαια λόγω έλλειψης ρευστότητας.

 

Όπως γράφει το Euronews, οι Αμερικανικές τράπεζες είχαν ξεκινήσει να κυκλοφορούν στην αγορά στεγαστικών δανείων πιστώσεις με επίπεδο κινδύνου υψηλότερο από το μέσο όρο των άλλων δανείων. Αυτά τα «τοξικά» στεγαστικά δάνεια «συσκευάζονταν» σε χρεωστικούς τίτλους και πωλούνταν ως χρηματοοικονομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας.

 

Υστερία επικρατεί στις αγορές. Η ΕΚΤ και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κάνουν ό,τι μπορούν για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις αλλά είναι πολύ αργά. Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 η τράπεζα Lehman Brothers καταρρεύει παρασύροντας μαζί της και το σύνολο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 

Τις πταίει;


Αναλυτές επισημαίνουν ότι η οικονομική φούσκα κατέστη δυνατή σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της απορρύθμισης και της άρσης των ελέγχων που ακολούθησε μετά την ανάληψη από τον Ρόναλντ
 

Ρέιγκαν της προεδρίας, που οι επόμενοι πρόεδροι δεν ήθελαν ή θα μπορούσαν να επιβραδύνουν, ή να ελέγξουν. Η φούσκα έσκασε συμπαρασύροντας μαζί της και το σύνολο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 

Όι πληγές της κρίσης δεν έχουν ακόμη επουλωθεί. Οι πολίτες θεωρούν ότι οι υπεύθυνοι της κρίσης δεν έχουν τιμωρηθεί. Η Ουάσιγκτον έστειλε μια έκθεση προς το Κογκρέσο επισημαίνοντας ότι μόνο 35 τραπεζίτες καταδικάστηκαν στα δικαστήρια για την κρίση. Σε μια πρόσφατη έκθεση των Financial Times σημειώνεται ότι οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν πληρώσει περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα για την συμβολή τους την κρίση.

 

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....