Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

07:45 - 14/11/17

Στα 36δις ευρώ τα χρήματα που έχουν στα στρώματα οι έλληνες

 

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, χαρτονομίσματα αξίας 36δις ευρώ διακρατούσαν οι Έλληνες σε φυσική μορφή εκτός του τραπεζικού συστήματος, στα σπίτια τους ή σε θυρίδες τον Οκτώβριο 2017, με το ποσό να είναι αρκετά μειωμένο κατά 7,4δις ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016.

 

Ειδικότερα και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα συνολικά χρήματα που βρίσκονται σε κυκλοφορία και το οποίο μειώθηκε αισθητά τους τελευταίους μήνες, περιλαμβάνει τα χαρτονομίσματα που αναλογούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος, καθώς και αυτά που μας χορηγεί εκτάκτως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με βάση τη ζήτηση για χαρτονομίσματα που εκδηλώνεται από τα ελληνικά νοικοκυριά ή τις επιχειρήσεις.

 

Σύμφωνα λοιπόν με την Τράπεζα της Ελλάδος τα χαρτονομίσματα που αναλογούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος (τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία) διαμορφώθηκαν τον Οκτώβριο σε 30,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι καθαρές υποχρεώσεις που απορρέουν από την κατανομή εντός του ευρωσυστήματος, των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων ευρώ ανήλθαν σε 5,96 δισ. ευρώ.

 

Για να καταδειχθεί η διαφορά σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016, αρκεί να τονιστεί πως τότε τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία ήταν 29,2 δισ. ευρώ, οι δε πρόσθετη ρευστότητα από το ευρωσύστημα ήταν στα 14,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά σχεδόν 8,5 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) – Πρώτη και Δεύτερη Αξιολόγηση»:  «τα διαθέσιμα σε κυκλοφορία δείχνουν το εύρος πιθανών μελλοντικών καταθετικών ροών». Αυτό το ποσό των μετρητών σε κυκλοφορία είχε αυξηθεί σημαντικά μετά  το τέλος του 2014, αλλά πλέον έχει αρχίσει να μειώνεται. Από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015, τα διαθέσιμα σε κυκλοφορία, αυξήθηκαν κατά 20 δισ. ευρώ, αλλά από τότε έχουν μειωθεί κατά 14 δισ. ευρώ.

 

Αυτό που επισημαίνει η Κομισιόν είναι πως από τις αρχές του 2017 έως το τέλος Ιουνίου, 2,1 δισ. ευρώ καταθέσεων εγκατέλειψαν τις ελληνικές τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα και τα μετρητά σε κυκλοφορία μειώθηκαν σχεδόν κατά το ίδιο ποσό, με τη συνολική ρευστότητα να έχει μειωθεί κατά 4,2δις ευρώ.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....