Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

19/06/17

Citi: Μη βιώσιμο το χρέος ακόμη και με εφαρμογή των μέτρων .. Από τα μέσα του 2018 εφικτό το QE

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Citi σε σχόλιο της, η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup δεν είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να επιτευχθεί για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς δεν εξασφαλίζονται οι στόχοι της συμμετοχής της Ελλάδας στο QE και της εξόδου στις αγορές.

 

Συγκεκριμένα, η Citi σχολιάζει πως μια οριστική λύση για το ελληνικό έπος εξακολουθεί να μην φαίνεται στον ορίζοντα, με τους αναλυτές της τράπεζας να τονίζουν πως δεν υπήρξε καμία  πρόοδος όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους το οποίο παραμένει μη βιώσιμο τη στιγμή που δεν έχουν καν εφαρμοστεί όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφωνήθηκαν. Παράλληλα επισημαίνει ότι η ένταξη στο QE παραμένει απίθανη, τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας της οικονομίας παραμένουν παρά την ώθηση της εμπιστοσύνης, οι πιθανότητες κλίνουν προς μηδενικό ΑΕΠ φέτος, ενώ το deal είναι πολύ κάτω των προσδοκιών που είχε χτίσει ο Αλέξης Τσίπρας με μία νέα πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα να είναι πιθανή όπως πιθανή είναι η ανάγκη ενός νέου μνημονίου.

 

Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της Citi, το Eurogroup απλώς έδωσε το πράσινο φως για την επόμενη δόση των 8,5δις ευρώ, χρήματα τα οποία θα καλύψουν τις αποπληρωμές του Ιουλίου και θα επιτρέψουν την καταβολή κάποιου μέρους από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, τονώνοντας έτσι την αγορά με αναγκαία ρευστότητα.

 

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Citi, με το νέο δάνειο και ένα μικρό πλεόνασμα του προϋπολογισμού, οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους της Ελλάδας για τους επόμενους 12 μήνες μάλλον καλύπτονται, ενώ η συμφωνία απομακρύνει οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα.

 

Αναφορικά με το χρέος, η Citi τονίζει πως δεν υπήρξε καμία πρόοδος. Όπως σημειώνεται, ακόμη και τα μικρά βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, δηλαδή την κατάργηση της αύξησης του περιθωρίου επιτοκίου το 2018, που θα γλίτωνε στην Ελλάδα περίπου 400 εκατ. ευρώ και η μεταφορά των κερδών των ANFA και SMP, αξίας περίπου 3,5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια - δεν συμφωνήθηκαν επισήμως, αν και το Eurogroup δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι έτοιμο να τα προσφέρει. Ακόμη και η σύνδεση των μέτρων για το χρέος με την πορεία της ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι αβέβαιη αφού οι λεπτομέρειες αλλά και ο ίδιος ο μηχανισμός δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη, απλά υπήρξε μία αναφορά ότι συζητήθηκε.

 

Όπως σχολιάζει η Citi με χαρακτηριστικό τρόπο, η λύση στις διαπραγματεύσεις ήρθε, όπως συνήθως, με το ΔΝΤ να κάνει παραχωρήσεις στο ευρωπαϊκό (ειδικά το Γερμανικό) αίτημα της συμμετοχής του στο πρόγραμμα. 

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....