| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Έσπειραν ανέμους και θέρισαν θύελλες / Ξένια Τούρκη

 

Δευτέρα, 00:01 - 11/01/2021

 

   Share

 

Η εισβολή δεκάδων υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, την ώρα που το Σώμα συνεδρίαζε για να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτόγνωρη, σοκαριστική, εγκληματική, αδιανόητη. Ο μόνος χαρακτηρισμός που δεν χωρά όμως είναι ότι ήταν απρόσμενη. 

 

 

O Ντόναλντ Τραμπ έστρωσε τον δρόμο για όσα έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης στην Ουάσινγκτον. Προτού αναλάβει καν τα καθήκοντά του πριν από τέσσερα χρόνια, έδειξε πως δεν τρέφει κανένα σεβασμό για τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Τόσο με τα λόγια του όσο κυρίως με τις πράξεις του υπέσκαψε όσο κανένας άλλος το σύνταγμα, τους νόμους και το δημοκρατικό πολίτευμα. Έσπειρε το δηλητήριο της συνωμοσιολογίας και αμφισβήτησε την αλήθεια με κάθε τρόπο. 

 

Στο βιβλίο τους Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες, οι πολιτικοί επιστήμονες Steven Levitsky και Daniel Ziblatt γράφουν για τη διάβρωση και τον θάνατο εντέλει μιας δημοκρατίας. Υποστηρίζουν ότι οι δημοκρατίες πεθαίνουν εκ των έσω, υφιστάμενες τη διάβρωση των θεσμών, και όχι πια με εξωτερικές παρεμβάσεις, όπως τα στρατιωτικά κινήματα. Η αποδυνάμωση και η ευτέλεια των δημοκρατικών θεσμών ξεκινά ως μια αργή διαδικασία και η κατάλυσή τους επέρχεται με τη σταδιακή ολίσθηση προς τον απολυταρχισμό, η οποία ξεκινάει από την εκλογική κάλπη. 

 

Οι σύγχρονες δημοκρατίες είναι πιθανό σήμερα να σβήσουν στα χέρια ανθρώπων που κέρδισαν την εξουσία με εκλογές. Όπως ακριβώς έγινε με τον Ντόναλντ Τραμπ. Όση ευθύνη όμως έχει ο ίδιος και το περιβάλλον του, για τα όσα βιώνει σήμερα η χώρα, άλλη τόση έχει και το ίδιο το κόμμα που τον ανέδειξε. Οι Ρεπουμπλικανοί ανέχτηκαν, βοήθησαν και ενίσχυσαν τον απερχόμενο Πρόεδρο, επειδή φοβήθηκαν να του βάλουν χαλινάρι, βλέποντας τις γερές σχέσεις που είχε με την εκλογική του βάση. Αντί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία προτίμησαν να καλοκρατούν έναν ψεύτη, εγωπαθή και αυταρχικό Πρόεδρο, προσβλέποντας σε ενίσχυση των ποσοστών του κόμματός τους.

 

Τώρα, που επιτέλους αντέδρασαν, είναι πλέον αργά, αφού η ζημιά έχει ήδη γίνει. Στη χώρα που θεωρείται ηγέτιδα του δημοκρατικού κόσμου, η δημοκρατία αμφισβητείται και δέχεται επιθέσεις. Οι θεσμοί μέχρι στιγμής δείχνουν να αντέχουν, αλλά κανένας δεν μπορεί να πει μέχρι πότε. Τη δημοκρατία πρέπει να την υπερασπιζόμαστε συνεχώς. Διαφορετικά, αν την παίρνουμε για δεδομένο, μπορεί πολύ εύκολα να τη χάσουμε.

 

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....