| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Αλγόριθμοι και εκλογές / Τσώλης Ζώης

 

Τετάρτη, 00:01 - 10/02/2021

 

   Share

 

 

Η λέξη αλγόριθμος μπήκε για τα καλά στη ζωή μας με την πανδημία. Η επιστημονική κοινότητα χρησιμοποιεί αλγορίθμους για να φθάσει στον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το οικονομικό επιτελείο χρησιμοποιεί αλγορίθμους για να μοιράσει τις επιδοτήσεις (π.χ. την επιστρεπτέα προκαταβολή) και – γιατί όχι – η κυβέρνηση εργάζεται πάνω στα βήματα ενός αλγορίθμου για να φθάσει στο στόχο της που είναι η πολιτική εδραίωση της Κεντροδεξιάς στη χώρα.

 

Βέβαια όσοι ασχολούνται με την οικονομία και το Χρηματιστήριο γνώριζαν πολύ νωρίτερα τα «μοντέλα» – δηλαδή τους αλγορίθμους – που θα οδηγήσουν στη χειραγώγηση των μετοχών και εν τέλει στο κέρδος.

Αλλά τώρα η έννοια αυτή έχει φθάσει διά της TV και μέσω των αστέρων επιστημόνων λοιμωξιολόγων κ.ά. στο ευρύ κοινό που αν και δύσκολα, φανταζόμαστε, κατανοεί την έννοια.

Εχουμε και λέμε λοιπόν…

Ως αλγόριθμος ορίζεται μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε συγκεκριμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ενός προβλήματος.

Ομως όπως όλοι θα έπρεπε να γνωρίζουν, εάν θέσουμε σε εφαρμογή τον αλγόριθμο (στην προκειμένη περίπτωση για τον έλεγχο της πανδημίας) πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι κάποτε θα τελειώσει επιτυγχάνοντας τον αρχικό σκοπό. Φανταστείτε να δώσουμε μια εντολή σε έναν δρομέα να αρχίσει να τρέχει και να μην του πούμε πότε θα σταματήσει!

Γι’ αυτό οι εντολές του αλγορίθμου πρέπει να έχουν ακρίβεια και σαφήνεια.

Ενας αλγόριθμος μπορεί να είναι μόνο μία παράμετρος ενός άλλου ευρύτερου αλγορίθμου με άλλες οδηγίες και σκοπό. Π.χ., πώς το κυβερνών κόμμα θα εξασφαλίσει την ανανέωση της εντολής του εκλογικού σώματος.

Σε αυτόν τον αλγόριθμο οι οδηγίες πρέπει να έχουν ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια όπως:

– Πώς θα αντιμετωπιστεί η απώλεια εδρών, δεδομένου ότι θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

– Πού οδηγούνται οι ψηφοφόροι και τι δείχνουν τα πολιτικά stress tests αν η ύφεση επιμείνει και το 2021.

– Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο εκλογικό σώμα αν δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μετά τον έλεγχο της πανδημίας θα οδηγηθούμε εξ ανάγκης σε μέτρα λιτότητας.

Ανατρέχοντας στα βιβλία διαβάζουμε: «Σε μια συνταγή μαγειρικής – εν προκειμένω πολιτικής μαγειρικής – οι εντολές του αλγορίθμου θα πρέπει να είναι εκφρασμένες με απλά λόγια, ώστε να είναι απόλυτα κατανοητές. Να γίνεται ακριβής περιγραφή της ποσότητας των υλικών και το κυριότερο να έχει δοθεί με σαφήνεια ο χρόνος επίτευξης του σκοπού».

Διαφορετικά το φαγητό θα καεί…

Τσώλης Ζώης (To Βήμα)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....