| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Από την Κίνα με αγάπη / Γιάννης Θ. Διαμαντής

 

Δευτέρα, 00:01 - 01/03/2021

 

   Share

 

Όταν υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ δύο χωρών, αυτή εκφράζεται με πολλούς τρόπους και, ευτυχώς, όχι πάντα με εμπόλεμη σύρραξη.

 

 

Οι περισσότερες διαφωνίες και οι τριγμοί στις διακρατικές σχέσεις εκδηλώνονται, εντείνονται ή εκτονώνονται δια της διπλωματικής οδού.

Για πολλά ζητήματα υπάρχουν μακράς διάρκειας διαπραγματεύσεις, πολυάριθμων διπλωματικών ομάδων, που μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας προσπαθούν να βρουν έναν κοινό τόπο συνεννόησης.

Οι διαπραγματεύσεις όμως δεν είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχει η κάθε πλευρά τους στόχους της.

Καψόνια

Τις περισσότερες φορές, ανάμεσα σε χώρες με έντονες διαφορές, εξελίσσεται ένας ανεπίσημος διπλωματικός πόλεμος γεμάτος παρασκηνιακές τρικλοποδιές, παγίδες και καψόνια.

Ένα από αυτά π.χ. είναι να αλλάζεις απροειδοποίητα το πρόγραμμα επίσκεψης των άσπονδων φιλοξενούμενων σου. Να ακυρώνεις ή να επαναπρογραμματίζεις συναντήσεις και εκδηλώσεις απλώς και μόνο για να κάνεις τη ζωή της «αντίπαλης» διπλωματικής αποστολής που φιλοξενείς δύσκολη.

Ακόμα και σε επίπεδο ηγετών πάντως, οι διπλωματικές τρικλοποδιές είναι συνήθης πρακτική, στα πλαίσια της μάχης για το ποιος έχει το πάνω χέρι.

Ιστορία για παράδειγμα έχει αφήσει το παιχνίδι των καθυστερήσεων μεταξύ του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ρωσία – Τουρκία

Τον Αύγουστο του 2016, ο Ερντογάν, παίζοντας μάλιστα «εκτός έδρας», είχε αφήσει τον Πούτιν να περιμένει όρθιος στο Κρεμλίνο, για πάνω από 90 βασανιστικά δευτερόλεπτα, μπροστά σε δεκάδες κάμερες και φωτογραφικές μηχανές.

Περίπου τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2020, ο Πούτιν ανταπέδωσε, υποχρεώνοντας τον Ερντογάν και την πολυμελή συνοδεία του σε αντίστοιχη δοκιμασία, εξασφαλίζοντας μάλιστα ότι θα ήταν λίγα δευτερόλεπτα μεγαλύτερη από αυτήν που είχε υποστεί ο ίδιος.

Κίνα

Αν όμως ισχύουν οι ισχυρισμοί αμερικανικών ΜΜΕ, που το Πεκίνο διαψεύδει, τότε η Κίνα έχει εκτοξεύσει την ευρηματικότητα στα διπλωματικά καψόνια, σε κορυφαίο επίπεδο.

Υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υπηρετούν στην Κίνα διαμαρτυρήθηκαν, ότι τους ζητήθηκε και τελικά υποβλήθηκαν σε πρωκτικό τεστ ανίχνευσης της Covid – 19, αν και κατ΄αρχήν εξαιρούνται από αυτόν τον τρόπο εξέτασης. 

Εκπρόσωπος μάλιστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν έγινε γνωστή η είδηση, αναγκάστηκε να δηλώσει πως η Ουάσιγκτον «είναι αφοσιωμένη στην περιφρούρηση της ασφάλειας των αμερικανών διπλωματών και των οικογενειών τους, προφυλάσσοντας παράλληλα την αξιοπρέπειά τους».

Πάντως, διπλωμάτης τρίτης χώρας, δήλωσε πως κινέζοι αξιωματούχοι, αν και ζήτησαν και από τον ίδιο να υποβληθεί σε παρόμοιο τεστ, όταν εκείνος αρνήθηκε δεν επέμειναν.

Καθόλου περίεργο. Δύσκολα βρίσκεις χώρα που να έχει τόσο κακές σχέσεις με την Κίνα όσο οι ΗΠΑ.

Αν πάντως μπορούσε κανείς να διαλέξει ανάμεσα στο ρωσουτουρκικό και το κινεζικό καψόνι, η αλήθεια είναι ότι όσο άβολο κι αν είναι να περιμένεις  μπροστά από την κλειστή πόρτα του ομολόγου σου, σαν να περιμένεις έξω από  τον διευθυντή Τροχαίας για να σου σβήσει την κλήση, το παιχνίδι των καθυστερήσεων φαντάζει προτιμότερο από τον κινεζικό τρόπο αυτοεξέτασης για Covid-19.

Γιάννης Θ. Διαμαντής (in.gr)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....