Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 22/05/18

Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) 2018. Οι κυριότερες αλλαγές φέτος / Αναστάσιος Λυμπερίου

 

Με αλλαγές καλούνται και φέτος οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017. 

 

 

Σε μια προσπάθεια να τις καταγράψουμε κωδικοποιήσαμε τις σημαντικότερες που έγιναν φέτος και οι φορολογούμενοι θα «συναντήσουν» κατά την συμπλήρωση του εντύπου της δήλωσης Ε1. 

 

Αναλυτικότερα: 

 

Οι μισθωτοί –συνταξιούχοι και επαγγελματίες αγρότες για να διατηρήσουν το αφορολόγητο (1900 έως 2100 ευρώ) πρέπει να έχουν κάνει και να δηλώσουν ορισμένο ύψος δαπανών είτε με κάρτες πληρωμών είτε και χωρίς κάρτες. Αλλάζει δηλ η περιγραφή του κωδικού των δαπανών για την οικοδόμηση του αφορολόγητου ορίου καθώς σε αυτόν πλέον οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δηλώνουν τις δαπάνες που πραγματοποίησαν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Ενεργοποιείται και πάλι στον πίνακα 7 ο κωδικός 049 όπου συγκέντρωνε τις αποδείξεις δαπανών και ο οποίος ήταν απενεργοποιημένος τα τελευταία έτη. Στους κωδικούς 049 (υπόχρεου) -050 (συζύγου) θα υπάρχει η δυνατότητα από τους φορολογούμενους να μπορούν να παρέμβουν και να αλλάξουν τα ποσά που οι τράπεζες θα έχουν στείλει στην ΑΑΔΕ για τη διαμόρφωση του αφορολόγητου. Αυτή η δυνατότητα έχει δοθεί φέτος διότι ενδεχομένως να μην εμφανίζονται ορισμένες δαπάνες, όπως πληρωμές που έχουν γίνει με μεταφορά χρηματικών ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς σε λογαριασμούς επαγγελματιών όπως π.χ. δικηγόρων, ιατρών, μηχανικών και λοιπών οι οποίοι δεν έχουν δηλωθεί ως επαγγελματικοί. (ΠΟΛ 1068/2018) 

 

Καταργήθηκε από 01/01/2017 η έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες και φάρμακα (άρθρο 69 ν. 4472/2017) 

 

Τα ποσά υγειονομικής περίθαλψης που είχαν παρακρατηθεί εκ παραδρομής και επεστράφησαν με την καταβολή της σύνταξης το Δεκέμβριο του 2017 είναι προ-συμπληρωμένα στη δήλωση. 

 

Καταργήθηκαν από 13-5-2016 και μετά οι παροχές όπως: έξοδα κηδείας, επίδομα απολύτου αναπηρίας και προσαύξηση σύνταξης λογω οικογενειακών επιδομάτων της συζύγου και των παιδιών. 

 

Οι συνταξιούχοι (όσοι έγιναν ή θα γίνουν) μετά την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου από 13-5-2016 δηλαδή και μετά δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ 

 

Στη περίπτωση που τέκνο σπουδάζει , είναι προστατευόμενο μέλος και νοικιάσει άλλη κατοικία δεν έχει υποχρέωση να υποβάλλει δική του δήλωση. Η κατοικία δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα.(ΠΟΛ 1068/2018) 

 

Το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που καταβλήθηκε εφάπαξ το έτος 2017 δεν φορολογείται , δεν υπόκειται σε εισφορά αλληλεγγύης και μπορεί να καλύψει τεκμήριο. (ΠΟΛ 1045/2018) 

 

Υποχρεωτικά οι φιλοξενούμενοι δηλώνονται και από αυτούς που τους φιλοξενεί στο πινάκα 2 της δήλωσης. Συγκεκριμένα στον πίνακα 2 όπου συμπληρώνονται διάφορα χρήσιμα πληροφοριακά στοιχεία έχει προστεθεί η παράγραφος 20 με τους κωδικούς 007 και 008 

 

Οι κάτοχοι της φορολογικής κάρτας αποδείξεων του 2017 του Υπουργείου Οικονομικών θα δουν στο έντυπο Ε1 τους αντίστοιχους κωδικούς συμπληρωμένους από το υπουργείο, με τα αντίστοιχα ποσά των αποδείξεων για αγορές που έγιναν και είχαν καταχωρηθεί στην κάρτα. 

 

Για τη μείωση φόρου στους κατ επάγγελμα αγρότες πρέπει το 50% του εισοδήματος τους να προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα. Στον υπολογισμό δεν περιλαμβάνεται η κύρια σύνταξη από ΟΓΑ, οι αμοιβές με εργόσημο κλπ.(.ν 4474/2017) 

 

Από 1/1/2017 και μετά η δραστηριότητα της οικοτεχνίας όπως ορίζεται από τις διατάξεις του νόμου περιλαμβάνεται για φορολογικούς σκοπούς στην έννοια της αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

 

Από 1/1/2017 τα μερίσματα φορολογούνται με συντελεστή 15% από 10% που ήταν. 

 

Καταργείται η φοροαπαλλαγή των βουλευτών και των δικαστικών λειτουργών. Οι διατάξεις αυτές προέβλεπαν έκπτωση από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης και των συνολικών αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, ποσού ίσου με το 25% του ακαθαρίστου ποσού αυτών. Η κατάργηση της έκπτωσης ισχύει και για τους εν ενεργεία και για τους συνταξιούχους λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και για τα μέλη των οικογενειών των αποβιωσάντων δικαστικών λειτουργών και λειτουργών του ΝΣΚ, τα οποία συνταξιοδοτούνται κατά μεταβίβαση σύμφωνα με τις διατάξεις του συνταξιοδοτικού νόμου λόγω του θανάτου αυτών. 

 

Τα ενοίκια από βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι εισόδημα από ακίνητα. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2017 τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων θα δηλωθούν διακριτά και συγκεντρωτικά στα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του έτους 2017 (ΠΟΛ 1068/2018). Τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες απαλλάσσονται από ΦΠΑ (ΠΟΛ 1059/2018). 

 

Υπενθυμίζουμε από 1/1/2018 επιβλήθηκε νέος φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα. 

 

Τέλος υπενθυμίζουμε από 1/1/2018 και μετά καταργήθηκε η έκπτωση 1,5% που γινόταν στην παρακράτηση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους. 

 

Το έντυπο Ε3 που το υποβάλλουν μαζί με την φορολογική δήλωση όλοι όσοι έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα όπως επαγγελματίες, έμποροι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες αλλά και όσοι δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα έχει αλλάξει ριζικά ως προς το τύπο και το περιεχόμενο. Ευελπιστούμε ότι θα επανέλθουμε με νέο άρθρο για να το αναλύσουμε βήμα-βήμα. 

 

Τα παραπάνω αφορούν τις κυριότερες αλλαγές και αποτελούν γενικές κατευθύνσεις και οδηγίες σύμφωνα και με τις έως σήμερα εγκύκλιους και την κείμενη νομοθεσία. Ωστόσο κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και χρήσιμο θα ήταν οι φορολογούμενοι να συμβουλεύονται τους λογιστές τους.

 

Αναστάσιος Λυμπερίου - Οικονομολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Από το προσωπικό του Blog

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....