Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 11/01/17

Ερντογάν και Τραμπ / Γιώργος Καπόπουλος

 

Ποια τροπή θα πάρουν οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ με τον Τραμπ; Οι τηλεφωνικές διαχύσεις Ερντογάν-Τραμπ την επαύριο των εκλογών ήταν απ' ό,τι φαίνεται επικοινωνιακό πυροτέχνημα χωρίς συνεχεία.

 

Σήμερα οι διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον και Αγκύρας βρίσκονται στο ναδίρ, με τη ρωσική Αεροπορία να παρέχει κάλυψη στις επιχειρήσεις του τουρκικού Στρατού εντός Συρίας και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία να βλέπουν αμερικανική συνωμοσία πίσω από κάθε τρομοκρατική ενέργεια και στενούς συνεργάτες του Ερντογαν να προειδοποιούν τον Τραμπ ότι πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τους Κούρδους στη Συρία και να εκδώσει τον ιμάμη Γκιουλέν! Ο ορίζοντας των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας επί Τραμπ είναι σε άμεση συνάρτηση με τη συνεργασία ή όχι Λευκού Οίκου-Κρεμλίνου στην οποία επιμένει παρά τον θόρυβο από τον Ομπάμα και τη CIA για ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.

Αν υλοποιηθεί άμεσα η διμερής προσέγγιση, αυτό σημαίνει περιορισμό έως εντυπωσιακή συρρίκνωση των περιθωρίων ελιγμών του Ερντογάν: προσέγγιση Πούτιν-Τραμπ θα οδηγήσει σε συνυπολογισμό των συμφερόντων των ΗΠΑ στην επόμενη μέρα στη Συρία, με άλλα λόγια η Μόσχα εκ των πραγμάτων δεν θα δυσχεράνει την προσέγγιση με την Ουάσιγκτον διευκολύνοντας την αντικουρδική πολιτική της Αγκύρας καθώς οι Κούρδοι της Συρίας είναι το μόνο υπολογίσιμο αμερικανικό έρεισμα στη χώρα. Υπό το φως των παραπάνω η Σύνοδος στην Αστάνα του Καζακστάν για πολιτική λύση στη Συρία αποτελεί πίεση στον Τραμπ να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του και όχι προσπάθεια αποκλεισμού των ΗΠΑ από τις εξελίξεις στη Συρία και στη Μέση Ανατολή.

Πριν από έναν χρόνο, την επαύριο της κατάρριψης από τουρκικά μαχητικά του ρωσικού Σουχόι, η Μόσχα είχε καταστήσει τη Συρία άβατο για κάθε τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα, ενώ σήμερα διευκολύνει τη σταθεροποίηση του τουρκικού προγεφυρώματος γύρω από τον Ευφράτη. Ετσι αύριο δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν ΗΠΑ και Ρωσία πιέσουν από κοινού την Τουρκία να αποχωρήσει από τη Συρία.

Γιώργος Καπόπουλος (Έθνος)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....