| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Η ανάκαμψή σας βρίσκεται σε αναμονή. Παρακαλώ περιμένετε  / Ελένη Στεργίου

 

Τρίτη, 00:01 - 30/03/2021

 

   Share

 

Όσο εμείς βιώνουμε το μαρτύριο της σταγόνας τόσο ανατρέπονται οι προβλέψεις για τις οικονομίες. Πλέον δεν είναι σίγουρο ούτε πως θα εξελιχθεί το δεύτερο τρίμηνο, προκαλώντας καθυστερήσεις στην πολυπόθητη ανάκαμψη και στην έναρξη του τουρισμού. Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία δείχνουν πως οι πρώτες 90 ημέρες του 2021 θα καταγράφουν τελικά ύφεση πέριξ του 7%, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη βουτιά ύψους -8,2% το 2020.

 

 

Η ανάκαμψη αναβάλλεται προς το παρόν. Και στην “πίστα” που βρισκόμαστε τώρα συμβαίνει το εξής δύσκολο: Η μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων – δηλαδή το μερικό άνοιγμα της οικονομίας – εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων μπορεί τελικά να γυρίσει μπούμερανγκ  στην οικονομία. Διότι η χαλάρωση ίσως προκαλέσει ταχύτατη εξάπλωση της πανδημίας. Μία τέτοια εξέλιξη αυξάνει τον κίνδυνο να καθυστερήσει περαιτέρω η αναπτυξιακή δυναμική και η πανδημία να “φάει” και το τρίτο τρίμηνο.

 

Είναι σαφές πως οι πρώτοι μήνες του 2021 έχουν δώσει το τέμπο που “χορεύει” όλο το έτος. Το δεύτερο τρίμηνο είναι πλέον πιθανό να αποτελέσει ακόμα ένα χαμένο τρίμηνο για την κατανάλωση και τον τουρισμό και έτσι η ανάκαμψη να έρθει από το τρίτο τρίμηνο.  Και μην ξεχνάμε πως οι μετακινήσεις θα εξαρτηθούν από το πότε θα εξασθενήσει το τρίτο κύμα της πανδημίας και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Για παράδειγμα, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο -οι μεγαλύτερες τουριστικές αγορές της Ελλάδας- εξακολουθούν να αποτρέπουν τα διεθνή ταξίδια τους επόμενους μήνες.

 

Οι αναλυτές έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ και η ανάκαμψη είναι πιθανό να καθυστερήσει μέχρι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Εκτιμάται πλέον ότι το ΑΕΠ δεν θα επανέλθει στα επίπεδα προ πανδημίας πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

 

Εξάλλου, οι κίνδυνοι για την ανατροπή των προβλέψεων που αφορούν το δεύτερο τρίμηνο είναι ήδη εδώ: η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν επεκτείνει τα lockdown. Είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα αρθούν. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι περιορισμοί είναι λιγότερο αυστηροί από την περασμένη άνοιξη, αν και ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, υποδηλώνει ότι μπορεί τελικά οι περιορισμοί να πάρουν μήνες και όχι εβδομάδες.

 

Οι προβλέψεις των αναλυτών της Capital Economics εκτιμούν ετήσια αύξηση του ΑΕΠ 3% φέτος και 4,5% τον επόμενο χρόνο, αντί του 4% και για τα δύο χρόνια. Για την Ελλάδα, οι πρόσφατες προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προσγειώνουν την ανάπτυξη του 2021 στο 2,7%.

 

Ελένη Στεργίου (in.gr)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....