| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Η ευκαιρία της επικουρικής ασφάλισης / Μελέτης Ρεντούμης

 

Τρίτη, 00:01 - 02/03/2021

 

   Share

 

Μετά από πολλά έτη καθυστερήσεων αλλά και ύστερα από την σχεδόν κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος στην χώρα με την δημοσιονομική προσαρμογή των Μνημονίων, η παρούσα κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει νέα δεδομένα για την επικουρική ασφάλιση, αρχής γενομένης από το 2022 με στόχο αφενός την προστασία των συντάξεων και αφετέρου της προσθήκης στο σύστημα, του λεγόμενου κεφαλαιοποιητικού πυλώνα, με απώτερο σκοπό την σταδιακή αύξηση των επικουρικών συντάξεων, μέσω συσσώρευσης αποταμιεύσεων και αντίστοιχων επενδύσεων.

 

 

Πλέον οι νέοι ασφαλισμένοι ή όσοι είναι μέχρι 35 ετών, θα εντάσσονται στο νέο ασφαλιστικό σύστημα αποκτώντας τον λεγόμενο ατομικό κουμπάρα, που σημαίνει πλήρη πρόσβαση στο σύνολο των εισφορών των εργαζόμενων αλλά και διαφάνεια στον υπολογισμό τους.

 

Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές που θα εντάσσονται στο σύστημα και στις ατομικές μερίδες των ασφαλισμένων, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, δηλαδή για κάλυψη ελλειμμάτων διαφόρων ταμείων ή για κάλυψη των αναγκών των τωρινών συνταξιούχων.

 

Η συσσώρευση κεφαλαίου θα λειτουργεί κεφαλαιοποιητικά, ώστε να υπάρχει ένα μακροχρόνιο συσσωρευμένο κεφάλαιο από όλους τους ασφαλισμένους αποκλειστικά για τις νέες γενιές, ώστε να αντιμετωπιστεί και η πίεση του δημογραφικού προβλήματος, που θα γίνεται ολοένα και εντονότερη τα επόμενα χρόνια, στην αναλογία συνταξιούχων και εργαζόμενων που εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

 

Πρακτικά, το κεφάλαιο που θα αποταμιεύεται, θα αποτελεί προσωπική περιουσία του ασφαλισμένου, ενώ θα προβλέπονται συγκεκριμένες επενδύσεις με την εγγύηση του κράτους, που θα οδηγούν σε απόδοση του κεφαλαίου, η οποία θα καταγράφεται ετησίως στην μερίδα του κάθε πολίτη.

 

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί πως το νέο σύστημα παραμένει κάτω από τον δημόσιο πυλώνα ασφάλισης, χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος απώλειας των εισφορών ή δέσμευσής τους για άλλες χρήσεις.

 

Εν κατακλείδι, το κεφαλαιοποιητικό σύστημα με το νέο αποθεματικό που θα προκύψει, θα αποτελέσει μια σημαντική ανάσα για το ασφαλιστικό σύστημα και ταυτόχρονα μια νέα αναπτυξιακή προοπτική, που θα δίνει επιπλέον κίνητρα στους εργαζόμενους να αποταμιεύουν αλλά και να κερδίζουν σημαντικά από την αύξηση και την απόδοση των συντάξιμων κεφαλαίων τους μακροπρόθεσμα.

 

Μελέτης Ρεντούμης (in.gr)

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....