| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Η πανδημία ενίσχυσε τις εκπαιδευτικές ανισότητες / Ξένια Τούρκη

 

Δευτέρα, 00:01 - 08/03/2021

 

   Share

 

Η πανδημία αποκάλυψε σοβαρές ανισότητες όσον αφορά στην εκπαίδευση. Ελάχιστοι θα διαφωνήσουν με τη διαπίστωση πως τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για περιορισμό της Covid-19 έδρασαν καταλυτικά διευρύνοντας τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες. Η μια μετά την άλλη οι έρευνες που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα, σε χώρες όπου τα σχολεία είτε είναι κλειστά είτε λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, καταδεικνύουν ότι το οικοδόμημα της γνώσης άρχισε να τρίζει επικίνδυνα και να δημιουργεί μαθητές πολλών ταχυτήτων.

 

 

Ο κίνδυνος να εξελιχθεί η πανδημία σε καταστροφή για τα σχολεία είναι ορατός. Από τότε που ξεκίνησε η εξάπλωσή της, χάθηκε πολύτιμος εκπαιδευτικός χρόνος. Το «άνοιξε-κλείσε» των σχολείων και η ύπαρξη μαθητών που αναγκάζονται να παρακολουθούν μαθήματα έως και από την οθόνη του κινητού τους έχουν δημιουργήσει ένα ανησυχητικό εκπαιδευτικό «μείγμα». Επιπλέον, τα αποτελέσματα της τηλεκπαίδευσης αμφισβητούνται έντονα από γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς που κάνουν λόγο για τεράστια κενά που δημιουργούνται. 

 

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το χάσμα ανάμεσα στους μαθητές που είχαν υψηλή και χαμηλή απόδοση διευρύνθηκε σημαντικά. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί λένε πως στις online παραδόσεις συμμετέχουν τρία, τέσσερα παιδιά, συνήθως αυτά που είχαν τον «πρωταγωνιστικό» ρόλο και στα διά ζώσης μαθήματα, και ότι τα υπόλοιπα απλά δηλώνουν «παρών», χωρίς να παρουσιάζουν κάτι ουσιαστικό. Πολλοί μέτριοι μαθητές στην κυριολεξία εξαφανίστηκαν, δεν υπήρχαν στην εικονική τάξη.

 

Οι ανισότητες αναμένεται να συνεχίσουν να υπάρχουν και όταν η πανδημία λήξει. Τα παιδιά που οι γονείς τους έχουν την οικονομική ευχέρεια ή μπορούν οι ίδιοι να τα καθοδηγήσουν θα καταφέρουν ενδεχομένως να αναπληρώσουν τα κενά τους. Τα υπόλοιπα θα αφεθούν στο έλεος του Θεού. Οι ελλείψεις θα μεγαλώνουν με αποτέλεσμα η θέση των πιο ευάλωτων μαθητών να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

 

Η επόμενη μέρα θα πρέπει να βρει όλους να αναζητούν λύσεις για το πώς θα περιορίσουν τις συνέπειες της πανδημίας στην εκπαίδευση. Κάποιες χώρες συζητούν για τεστ αξιολόγησης ώστε να διαπιστωθεί τι πραγματικά διδάχτηκαν οι μαθητές, για επανάληψη της σχολικής χρονιάς ή για εντατικά μαθήματα μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Τα παιδιά δεν πρέπει να προχωρήσουν ή να φύγουν από το σχολείο με λιγότερα εφόδια γιατί αυτό είναι κάτι που βρίσκουν απέναντί τους για όλη τους τη ζωή.

 

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....