Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 07/02/19

Ηρεμία, όχι πρωτοβουλίες / Αθανάσιος Έλλις

 

A​​λλη μία συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα στην Αγκυρα ο Αλέξης Τσίπρας. Οι επαφές είναι πάντα χρήσιμες, όπως είναι και η ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Υπό αυτό το πρίσμα αποτελεί θετική εξέλιξη και η πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Αμυνας προς τον Ελληνα ομόλογό του. Ενίοτε η γλώσσα των στρατιωτικών, που έχει τη δική της βαρύτητα, αποδεικνύεται περισσότερο αποτελεσματική από αυτή την πολιτικών.

 

 

Η τρέχουσα περίοδος επιβάλλει χαμηλούς τόνους και διασφάλιση της ηρεμίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για μείζονες πρωτοβουλίες. Ακόμη κι αν είχε τέτοια πρόθεση ο πρωθυπουργός, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να έχει προοπτικές επιτυχίας, δεν την αντέχει πολιτικά. Ούτε ο ίδιος ούτε η χώρα.

 

Λίγο μετά την επώδυνη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, όπου η κοινωνία διχάστηκε και οι σχέσεις των κομμάτων είναι εξαιρετικά τεταμένες, δεν υφίσταται το αναγκαίο περιβάλλον στο εσωτερικό για ενεργοποίηση στα ελληνοτουρκικά. Ακόμη και για όσους από εμάς υποστηρίζουμε την ανάληψη δράσεων που θα αξιοποιούν το διεθνές δίκαιο αλλά θα στηρίζονται και στον ρεαλισμό, αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.

 

Καθώς ο πρωθυπουργός είναι γοητευμένος από τη διεθνή υποστήριξη που έλαβε για τη συμφωνία των Πρεσπών, ελλοχεύει ο κίνδυνος να θεωρήσει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε ανάλογο βήμα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες είναι όμως ένα βαθύτερο, σοβαρότερο και πολύ πιο σύνθετο πρόβλημα για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα η Ουάσιγκτον, εκπέμπει συγκεχυμένα μηνύματα και δεν είναι βέβαιο σε ποια σημεία και προς ποια πλευρά θα εστιάσουν οι όποιες πιέσεις.

 

Η σχέση με την Τουρκία έχει υπαρξιακά χαρακτηριστικά. Δεν έχει να κάνει με συναισθηματισμούς. Γι’ αυτό απαιτεί ακόμη περισσότερο μια ελάχιστη διακομματική συναίνεση, συνεννόηση και συνεργασία, που στο σημερινό κλίμα πόλωσης δύσκολα θα επιτευχθεί. Καραδοκεί έτσι ο κίνδυνος το όποιο άνοιγμα να οδηγηθεί σε αποτυχία, εξέλιξη που μόνο ζημία θα προκαλέσει.

 

Αρα, καλό είναι να εστιάσει ο πρωθυπουργός στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο και στην αποφυγή εντάσεων, και η όποια ενδεχόμενη κινητικότητα να εξετασθεί μετά τις εκλογές. Αφού υπάρξει προεργασία και έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα.

 

Αθανάσιος Έλλις (Καθημερινή)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....