Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 17/01/19

Ικανοποίηση των εταίρων / Αθανάσιος Έλλις

 

Ικανοποίηση για την αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την κυβέρνηση, και για τη διαφαινόμενη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, αισθάνονται οι εταίροι της χώρας, κυβερνήσεις και θεσμοί. Οι αξιωματούχοι που ασχολούνται με την Ελλάδα στις Βρυξέλλες και στις σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως και στις πρεσβείες στην Αθήνα, προσβλέπουν στην παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία με κύριο στόχο την κύρωση από την ελληνική πλευρά της συμφωνίας των Πρεσπών, υπέρ της οποίας έχουν ταχθεί ξεκάθαρα, ενίοτε με άκομψο τρόπο.

 

 

Για τη διεθνή κοινότητα, και κυρίως τους Ευρωπαίους εταίρους, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις κινούνται σε θετική κατεύθυνση και σε ό,τι αφορά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Ειδικότερα, τα κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς και Κεντροαριστεράς ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την κυβερνητική συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, την οποία θεωρούσαν «αναγκαίο κακό» που επιβλήθηκε από τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Ηταν χαρακτηριστική η ευθεία επίθεση που είχε εξαπολύσει ο Μάρτιν Σουλτς, ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κατά της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ τους οποίους είχε χαρακτηρίσει ακροδεξιούς.

 

Εδώ και αρκετό διάστημα, και ιδιαίτερα μετά την επανεκλογή του κ. Τσίπρα τον Σεπτέμβριο του ’15, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες πίεζαν «προς όλες τις κατευθύνσεις» για σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με τον χώρο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, προκαλώντας την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα του ΚΙΝΑΛ.

 

Δεν είναι, δε, μόνον η Κεντροαριστερά, όπως φάνηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, η οποία σε δημόσιες τοποθετήσεις αλλά και ιδιωτικές συζητήσεις ήταν απρόσμενα θερμή προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, λόγω της μεγάλης στροφής που έκανε το καλοκαίρι του ’15 όπως και της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Οι Ευρωπαίοι εταίροι, αλλά και οι Αμερικανοί σύμμαχοι, υπογραμμίζουν τη σημασία που αποδίδουν στη συμφωνία των Πρεσπών για την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ, τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την αποτροπή «άλλων επιρροών». Την περιγράφουν δε ως μοντέλο επίλυσης και άλλων διενέξεων στην περιοχή. Και σε μεγάλο βαθμό υπό αυτό το πρίσμα αποτιμούν τη στάση των Ελλήνων πολιτικών. Σωστό ή λάθος, δίκαιο ή άδικο, αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο καλούνται να κινηθούν οι τελευταίοι.

 

Αθανάσιος Έλλις (Καθημερινή)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....