| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Καιρός να μπουν κανόνες στα κοινωνικά δίκτυα / Ξένια Τούρκη

 

Πέμπτη, 00:01 - 14/01/2021

 

   Share

 

Η απόφαση των Facebook, Twitter και άλλων κοινωνικών δικτύων να παγώσουν τους λογαριασμούς του Ντόναλντ Τραμπ και να κόψουν την επικοινωνία του με τα εκατομμύρια των ακολούθων του, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις. Από τη μια στέκονται όσοι υπερασπίστηκαν αυτή την απόφαση και οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν είναι δυνατόν να αφήσεις έναν εμπρηστή ελεύθερο να ανάβει φωτιές ανεξέλεγκτα. Και από την άλλη όσοι πιστεύουν πως ό,τι έγινε είναι ένα πλήγμα κατά της ελευθερίας της έκφρασης.

 

 

Η συζήτηση για την ελευθερία της ενημέρωσης αποκτά νόημα αν αποδεχτούμε ότι το Twitter, το Facebook και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα είναι μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, παρόλο τον όγκο πληροφοριών που διακινούνται σε αυτά. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που παραδοσιακά έχουν εκμεταλλευτεί τη δημοτικότητά τους, για να επιβληθούν στην αγορά. Δεν ακολουθούν τους ίδιους κανόνες με μια εφημερίδα ή έναν τηλεοπτικό σταθμό, δεν έχουν την ίδια εγκυρότητα και το κυριότερο δεν υπόκεινται σε ελέγχους ανεξάρτητων ρυθμιστικών Αρχών. Όσο εκπληκτικά, τεράστια ή μοναδικά και αν θεωρούμε τα μεγέθη τους ή τη δύναμή τους να στέλνουν μια πληροφορία ή μια είδηση στα πέρατα της γης, ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων δεν είναι για να ενημερώνουν, αλλά για αποφέρουν κέρδη στους μετόχους τους. Και αυτό το κάνουν όπως έδειξε η υπόθεση της Cambridge Analytica παραβιάζοντας κάθε είδους κανόνα περί ιδιωτικότητας. Τα κοινωνικά δίκτυα ορίζονται ως δημόσια σφαίρα, μόνο που αυτός ο τίτλος είναι άτυπος και δεν συνάδει με καμιά υποχρέωση που παραδοσιακά οφείλει να έχει ένα μέσο ενημέρωσης.  Η φίμωση του Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή. Είναι καιρός να μπει ένα χάος σε αυτή την αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Η χαλαρή αυτορρύθμιση, η οποία ισχύει τώρα, αποδείχτηκε εντελώς αποτελεσματική. Οι καταχρήσεις, τα ψέματα, οι προσβολές, οι αναίτιες επιθέσεις, η διασπορά της ρητορικής μίσους πρέπει να σταματήσουν και να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία που χαρακτηρίζει εδώ και πολύ καιρό τον χώρο του διαδικτύου.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μας. Έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό από ολόκληρες χώρες αλλά και μεγαλύτερη αξία από το ΑΕΠ τους. Είναι καιρός για διαφάνεια. Πρέπει να μπουν κανόνες που αφενός να προστατεύουν την προστασία της έκφρασης και αφετέρου να βάζουν φρένο στην ασυδοσία. Οι κανόνες του παιχνιδιού πρέπει να γραφούν ξανά. 

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....