| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Κι αν αυτός είναι ο ιός; / του Αντώνη Τριφύλλη

 

Δευτέρα, 00:01 - 08/02/2021

 

   Share

 

Κλείνουμε χρόνο από τότε που αρχίσαμε να μαθαίνουμεότι κάτι τρέχει στην κοσμοπολίτικη Βουχάν. Λίγες εβδομάδες αργότερα η εξάπλωση του ‘’απαγορευμένου ιού’’ από τη χώρα της ‘’Απαγορευμένης πόλης’’ έφτασε στην Ευρώπη και σε όλη την υφήλιο. Από ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα συνοπτικά :

 

 

1.Ο ιός πέρασε από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω κάποιου ζώου, πιθανόν από την ‘’υγρή αγορά’’ της πόλης ανοιχτής στο εμπόριο και από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διερευνά επί τόπου το ζήτημα, ύστερα από πολλά εμπόδια, ώστε να αποκλείσει και την εκδοχή διαφυγής τού ιού από εργαστήριο.


2.Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα διέγνωσε γρήγορα την φύση του ιού και, σε αυτό βοήθησε η Κίνα κοινοποιώντας την δομή του DNA. Σύντομα κατέληξαν οι επιστήμονες ότι πρόκειται για ταχέως μεταδιδόμενο στέλεχος και ότι είναι ο φονικότερος από την εποχή του πρώτου παγκόσμιου πολέμου.
 

3.Τα εργαστήρια και οι φαρμακευτικές εταιρείες ξεκίνησαν την παραγωγή εμβολίων σε χρόνο ρεκόρ. Δυστυχώς, ενώ στην αρχή είχε διαφανεί ότι το εμβόλιο θα προέκυπτε ως κοινό προϊόν, οι εταιρείες και τα Κράτη επέλεξαν την οδό του ανταγωνισμού. Τις συνέπειες τις ζούμε σήμερα. Με καθυστερήσεις στην παραγωγή, με πολιτικές διενέξεις και με αλληλοκατηγορίες όλων εναντίον όλων.
 

4.Στα πλαίσια της Ε.Ε., σάκος του μποξως συνήθως, είναι η Ε. Επιτροπή. Όλοι θέλουν να ξεχάσουν ότι τα ίδια τα κράτη -μέλη εξουσιοδότησαν την Επιτροπή να διαπραγματευτεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες την παραγγελία για τις απαραίτητες δόσειςεμβολίων για την κάλυψη των αναγκών του 60% τουλάχιστον των Ευρωπαίων. Κι αυτό γιατί πίστευαν ότι η μεγάλη αγορά της Ε.Ε. θα μπορούσε να επιτύχει καλύτερες τιμές και επιπλέον τα μικρά κράτη ήθελαν να έχουν την ομπρέλα της Ένωσης. Μόνο του κάθε μικρό κράτος θα είχε μικρότερη ισχύ απέναντι στις πανίσχυρες φαρμακοβιομηχανίες.
 

5.Μέμφονται τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για καθυστερήσεις στην έγκριση των εμβολίων, ξεχνώντας τα αυστηρά πρωτόκολλα που έχει εγκρίνει η Ένωση για την προστασία των πολιτών της.
 

6.Οιδιαπιστώσεις ότι α) Ο ρυθμός των εμβολιαζόμενων στο σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι μικρός και ο στόχος για επίτευξη της ανοσίας της αγέλης εντός του έτους ανέφικτος. β) Η παγκόσμια οικονομία κάθεται σε ένα βουνό χρέους. γ) Η συνεχείς μεταλλάξεις μπορεί να είναι πιο γρήγορες σε μεταδοτικότητα, λιγότερο φονικές, αλλά στρεσάρουν τα συστήματα Υγείας.δ) Η στιγμή που θα θεωρηθεί ασφαλής για επιστροφή στην κανονικότητα είναι όταν ο πληθυσμός της Γης θα έχει εμβολιαστεί, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πρόβλεψη του Μπιλ Γκαίητς για δυο χρόνια είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα,ίσως όμως και αυτή να είναι ανέφικτη.

 

Πριν λίγα χρόνια η διάσημη δημοσιογράφος της ‘’NewYorker’’ και βραβευμένη με δυο ‘’Πούλιτζερ’’ElisabethKolbertέγραψε ένα βιβλίο με τίτλο ‘’Η έκτη εξαφάνιση’’. Ως εξαφάνιση οι επιστήμονες ορίζουν την εξαφάνιση άνω του 70% των ειδών. Στη διάρκεια εκατοντάδων αιώνων έχουν συμβεί πέντε τέτοια γεγονότα με τελευταίο πριν 65 εκατομμύρια χρόνια. Τότε οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στο οικοσύστημα και έξαφνα χάθηκαν. Τα γεγονότα ήταν αποτέλεσμα κάποιου μέγα φαινομένου, όπως η πτώση αστεροειδούς, η έκρηξη υπερ Ηφαιστείου κλπ. Η έκτη εξαφάνιση θα αφορά το ανθρώπινο είδος, αυτή τη φορά όχι λόγω κάποιου φυσικού φαινομένου, αλλά με την δραστηριότητα του Ανθρώπου που δεν σέβεται την Φύση.

 

Μήπως λοιπόν ο ιός αυτός είναι η αιτία που θα προκαλέσει το τέλος του είδους μας, που έχει καταφέρει να κάψει τα δάση, να δηλητηριάσει τη Γη, να ανεβάσει την μέση θερμοκρασία της με τις εκπομπές CO2;

Εύχομαι και ελπίζω όχι. Ο ιός θα κάνει τον κύκλο του, αλλά η διχόνοια που ζούμε με τις αντιπαραθέσεις και τους εγωισμούς κρατών πρέπει να αντικατασταθεί από στενή συνεργασία ώστε η ‘’έκτη εξαφάνιση’’ από την κακοποίηση της Φύσης να αποφευχθεί, εάν δεν είναι πλέον αργά.

 

Αντώνης Τριφύλλης - Μέλος της διαΝΕΟσις και του ΕΛΙΑΜΕΠ

Τα Νέα

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....