| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Να σπάσουν, επιτέλους, μονοπώλια στο Κυπριακό / Κώστας Βενιζέλος

 

Πέμπτη, 00:01 - 25/02/2021

 

   Share

 

Την ώρα κατά την οποία η κοινωνία βράζει και αντιδρά -και πολύ σωστά- στα φαινόμενα της διαφθοράς, αισθάνεται τις αναταράξεις στην οικονομία (και ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης πανδημίας), απαντά στους ετσιθελισμούς των δυνάμεων της καταστολής, σε ένα άλλο πεδίο στήνεται ένα σκηνικό. Σκηνικό που αφορά στο μέλλον και την επιβίωση του τόπου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εκ του μακρόθεν και επιδερμικά. Μας αφορά όλους, όπως η μάχη κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, των υπόγειων συναλλαγών μεταξύ των πολιτικών και των οικονομικών κατεστημένων.

 

 

 Ο αναποφάσιστος Γενικός Γραμματέας, που στέλνει αρχές Μαρτίου την απεσταλμένη του Τζέιν Χολ Λουτ, έχει αποφασίσει να συγκαλέσει την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου, στη Γενεύη. Οι παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε εξέλιξη. Πρωταγωνιστικό ρόλο αναζητούν και πάλιν οι Βρετανοί που, μετά την αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλουν να αναδειχθούν σε «παγκόσμια δύναμη». Με τη σκέψη και το… όραμα στους παλιούς «καλούς» καιρούς, της επεκτατικής πολιτικής, της αποικιοκρατίας, επιχειρούν -καθώς προσφέρεται σε αυτή τη φάση το Κυπριακό- να πάρουν τα ηνία των εξελίξεων. Όπως είναι γνωστό, έχουν φέρει και ιδέες. Τις παρουσιάζουν ως «γεφυρωτικές» και στοχεύουν να βρεθεί, δήθεν, η «χρυσή τομή». Οι ιδέες αυτές, που παραπέμπουν προδήλως σε ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο, έχουν -για μια ακόμη φορά- ως εργαλείο την εποικοδομητική ασάφεια. 

 

Ποια η τύχη αυτών των ιδεών; Στη διαπραγματευτική ομάδα, όπου συζητήθηκαν, υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι τις συντηρούν και επιμένουν να συζητηθούν, να μπουν με κάποιον τρόπο στην ατζέντα. Αν και καθοριστικό κτύπημα στις βρετανικές ιδέες έδωσε η στάση του ΑΚΕΛ, το οποίο διά του μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζου Τσελεπή τοποθετήθηκε και δημόσια εναντίον. 

 

Οι ιδέες θα επανέλθουν. Αυτή είναι η τακτικών των Εγγλέζων. Οι συγκεκριμένες, σε όσους έχουν αναλυθεί εκτενώς, παραπέμπουν σε μεγάλο βαθμό στο σχέδιο Ανάν. Θεωρούνται όμως χειρότερη εκδοχή. Οι ιδέες αυτές ενδεχομένως να μπουν στον «πάγο» και θα επανέλθουν είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο, όταν οι συζητήσεις θα «σφίξουν» και η ελληνική πλευρά θα βρίσκεται υπό πίεση. Όταν, για παράδειγμα, οι συζητήσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο και η Τουρκία εκβιάζει με την επιβολή νέων τετελεσμένων. 

 

Είναι σαφές πως, για να μην επανέλθουν, θα πρέπει να τους καταστεί ξεκάθαρο πως δεν συζητείται μοντέλο συνομοσπονδίας. Να τους καταστεί σαφές πως δεν μπορούν να τίθενται στο τραπέζι θέσεις, ευθέως ή διά της εποικοδομητικής ασάφειας, που επηρεάζουν τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να τους υποδειχθεί ότι δεν τους εκχωρείται κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνουν με ιδέες και γεφυρωτικές προτάσεις. Δεν νομιμοποιούνται να μεσολαβούν. 

 

Παρεμβαίνουν, εξήγησε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, ως φίλοι της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα. Να ζητήσουμε, δηλαδή, από τη Γαλλία, την Κίνα, τη Ρωσία να παρουσιάσουν ιδέες; Μπορούν; Να το κάνουμε.

 

Η άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη θα είναι ένας σταθμός, κομβικό σημείο για τις μετέπειτα συζητήσεις. Η ουσία θα κριθεί στη συνέχεια. Γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνουν προσεκτικοί χειρισμοί. Χωρίς φοβικά σύνδρομα να καθορίζουν τη διαχείριση και πρωτίστως μακριά από αυτοπαγιδεύσεις. Εάν δεν θέλουμε τα δυο κράτη, εάν κάποιοι δεν κλείνουν το μάτι στη συνομοσπονδία, κανείς δεν θα μας το επιβάλει. 

 

Με την κοινή δήλωση Αναστασιάδη και Τατάρ, Νοεμβρίου 2020, όπου υπήρξε προσαρμογή στις ενστάσεις της άλλης πλευράς, μπήκαν οι βάσεις για χωρίς προϋποθέσεις και ατζέντα Πενταμερή. Άνοιξε ο δρόμος για να τεθεί σε μια Πενταμερή το τουρκικό αφήγημα. Η Τουρκία θέτει όρους (κυριαρχική ισότητα, δύο κράτη) και θα απαιτήσει να συζητηθούν γιατί το επιτρέπει η κοινή δήλωση. Άνοιξε τον δρόμο και έκτοτε συρόμαστε στις ράγες ενός αφηγήματος που θα έπρεπε να μας τρομάζει. Υπάρχουν περιθώρια διορθωτικών κινήσεων. Πρώτα να αποκλειστούν συζητήσεις για συνομοσπονδία και να διασφαλιστεί η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

 

Κώστας Βενιζέλος (philenews.com)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....