Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 24/04/18

Ο Καμμένος –και οι μεσάζοντες– υπεράνω θεσμών και αξιών / Ευτύχης Παλληκάρης

 

Μας έχουν τρελάνει εσχάτως οι κυβερνητικοί για την ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης με προοδευτικό πρόσημο. Το πώς εννοούν όμως την προοδευτικότητα του προσήμου, σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Δύο περιστατικά κοινοβουλευτικής παραφροσύνης έρχονται να καταδείξουν το χάσμα μεταξύ «προοδευτικών» προθέσεων και καιροσκοπικών επιλογών, σε ό,τι αφορά την τήρηση των δημοκρατικών και θεσμικών κανόνων.

 

 

Σκηνή πρώτη: Σήμερα (19/4) στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η πρόεδρος κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου ακύρωσε το συνταγματικό δικαίωμα της μειοψηφίας των 2/5 να προχωρήσει η έρευνα για την υπόθεση των βλημάτων με τη Σαουδική Αραβία, με την κλήτευση όλων των μαρτύρων. Η κ. Χριστοδουλοπούλου παραμέρισε ακόμα και την ετυμηγορία της νομικής υπηρεσίας της Βουλής. Μεταξύ αυτών που δεν θα κληθούν –με το «έτσι θέλω» της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ– είναι και ο φερόμενος ως μεσάζων για την περιβόητη συμφωνία, Βασίλης Παπαδόπουλος. Παστρικές δουλειές…

 

Σκηνή δεύτερη: Ένα 24ωρο πριν, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής απέρριψε το αίτημα για άρση της ασυλίας του κ. Πάνου Καμμένου, μετά τη μήνυση που είχε υποβάλει ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης. Η μήνυση είχε υποβληθεί μετά την ανάρτηση ενός αχαρακτήριστου tweet από τον κ. Καμμένο: «ο Θεοδωράκης φορά μαύρη γραβάτα που έχασε τους εργολάβους, εκδότες και χρηματοδότες του;».

 

Η υπόθεση δρομολογήθηκε στη Βουλή αλλά η πλειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) μπλόκαρε τη συζήτηση και απάλλαξε τον κ. Καμμένο από την υποχρέωση να αποδείξει τα όσα είπε, επικαλούμενη τον… νόμο περί ευθύνης υπουργών! Αυτόν δηλαδή που η κυβέρνηση ξορκίζει με κάθε ευκαιρία και υποτίθεται ότι θέλει να τον καταργήσει με τη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτός ο νόμος της ήρθε γάντι! Η υπόθεση πήρε κωμικοτραγικές διαστάσεις αφού οι βουλευτές της πλειοψηφίας επικαλέστηκαν το «επιχείρημα» ότι η δήλωση του Π. Καμμένου έγινε κατά την εκτέλεση των υπουργικών του καθηκόντων (!) και επομένως δεν τίθεται θέμα άρσης της ασυλίας του.

 

Μετά τις «δύο σκηνές», τρία συμπεράσματα:

 

Είναι αυτά δείγματα γραφής για αναθεώρηση του Συντάγματος με προοδευτικό πρόσημο;
 

Η συμμαχία με τον Π. Καμμένο αποδεικνύεται υπεράνω θεσμών και κανονισμών Συντάγματος και Βουλής. Ο πολιτικός καιροσκοπισμός –που στηρίζεται στη γραμμή «τον Καμμένο και τα μάτια σας»– γνωρίζει μέρες δόξας.
 

Είναι αυτά που οραματίζονται ορισμένοι ότι θα αποτελέσουν μαγιά για συγκλίσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση – και όχι μόνο;

 

Ευτύχης Παλληκάρης (Athens Voice)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....