Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 01/02/19

Οχι παιχνίδια με τις Ενοπλες Δυνάμεις / Αλέξης Παπαχελάς

 

H χώρα δεν πρέπει να επιστρέψει στο παρελθόν, στην αναξιοκρατία που επικρατούσε για πολλά χρόνια στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας. Η ζημιά που προκλήθηκε τότε ήταν πολύ μεγάλη. Ηταν πολύ πιο σημαντικό το τι «ομάδα» είσαι και με ποιον πολιτικό διατηρούσες στενή σχέση παρά το πόσο πραγματικά αξίζεις. Βρέθηκαν σε θέσεις-κλειδιά άνθρωποι που δεν άξιζαν.

 

 

Το χειρότερο είναι ότι η χώρα μπήκε σε έναν φαύλο κύκλο. Το ένα κόμμα καρατομούσε άξιους αξιωματικούς για λόγους καθαρά πολιτικούς. Ερχόταν το επόμενο και τους ανακαλούσε στην υπηρεσία, αποστρατεύοντας τους αντιπάλους του. Ως αποτέλεσμα επικρατούσαν βεντετισμός, εκδικητικότητα, χαμηλό ηθικό. Οι νεότεροι αξιωματικοί έβλεπαν τι γίνεται και απογοητεύονταν όταν συνειδητοποιούσαν ότι μόνο ένας πολιτικός ή άλλος πάτρωνας μπορούσε να τους βοηθήσει στην ανέλιξή τους.

 

Ολη αυτή την αρρώστια την πληρώσαμε στα Ιμια. Η πολιτική ηγεσία, όλων των κομμάτων, κατάλαβε ότι μπορείς να παίζεις με διάφορες ΔΕΚΟ ή υπουργεία. Το σπορ είναι ακριβό και ενίοτε οδηγεί στη χρεοκοπία. Τα ρουσφέτια και τα παιχνίδια με τις Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Από τα Ιμια και μετά, είναι η αλήθεια, δεν υπήρξαν εξόφθαλμα παραδείγματα ανεπαρκών αξιωματικών σε θέσεις-κλειδιά. Αυτό δεν συνέβη, ας σημειωθεί, ούτε από το 2015 έως σήμερα.

 

Τώρα προκύπτουν πολλοί λόγοι ανησυχίας. Πέρα από τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, υπάρχει αυτό που θα αποκαλούσαμε «το κοινό αίσθημα» ανάμεσα στους ανθρώπους που μπορούν να έχουν μια ψυχρή, αντικειμενική αντίληψη για το στράτευμα. Οι ενστάσεις αφορούν ορισμένες κορυφαίες επιλογές και ορισμένες αποστρατεύσεις. Για πρώτη φορά μάλιστα, έπειτα από χρόνια, αναβιώνει κατά τη γνώμη τους ο καθοριστικός ρόλος πολιτικών γραφείων κυβερνητικών στελεχών στις κρίσεις με τόσο έντονο τρόπο. Και επίσης, εκδηλώνονται φατρίες και απαράδεκτες έριδες ανάμεσα σε ανώτατους αξιωματικούς, απόστρατους και εν ενεργεία. Εριδες, που ενίοτε μοιάζουν με «ξεκατίνιασμα».

 

Ο κίνδυνος να κυλήσουμε στο παρελθόν είναι ορατός. Δεν το αντέχουμε, για πολλούς λόγους.

 

Αλέξης Παπαχελάς (Καθημερινή)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....