| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Πάρτε τις επιχειρήσεις στα χέρια σας… / Τζώλης Ζώης

 

Τετάρτη, 00:01 - 03/02/2021

 

   Share

 

Μόλις κλείσει ο κύκλος ενός χρόνου από την αρχή του εφιάλτη της εποχής μας, τότε θέλοντας και μη όλες οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και πολλές από όσες, αναγκαστικά, υπολειτουργούν θα βρεθούν μπροστά στο αιώνιο δίλημμα «να ζει κανείς ή να μη ζει».

 

 

Σε αυτή τη δύσκολη θέση θα βρεθούν πρώτοι οι επαγγελματίες της εστίασης, οι επιχειρηματίες της διασκέδασης και δύο μήνες αργότερα του τουρισμού, που θα είναι δύσκολο να σηκώσουν για δεύτερη χρονιά τα κόστη λειτουργίας χωρίς να έχουν κρατήσεις που να καλύπτουν τουλάχιστον τα έξοδά τους.

 

Επειδή όμως στην Ελλάδα οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι μικροί ή μεσαίοι «νοικοκυραίοι», η επιλογή του «λουκέτου» θα έχει τεράστιο κοινωνικό κόστος καθώς θα αποκαλύψει τη συγκαλυμμένη ανεργία που έφερε η πανδημία και μέχρι σήμερα αντιμετωπίστηκε με τις αναστολές εργασίας και το μηνιαίο επίδομα των 534 ευρώ.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι εκτός από τους επιχειρηματίες που καλούνται να ξαναπάρουν τις επιχειρήσεις στα χέρια τους αν θέλουν να μείνουν ζωντανοί, και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει αποφάσεις που θα αντιμετωπίζουν τη νέα πραγματικότητα και τις νέες ανάγκες που διαμορφώθηκαν στην αγορά.

 

Ο κρατικός θησαυροφύλαξ, ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, γνωρίζει πολύ καλά ότι βρισκόμαστε μπροστά στη στροφή της οικονομικής πολιτικής σε νέο δρόμο. Οπως έχει πει, μέχρι τώρα η χώρα μας επέλεξε την οριζόντια στήριξη όλων των εργαζομένων, πλήρως και μερικώς απασχολουμένων, ενώ η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών έθεσε περιορισμούς.

 

Επιπλέον, σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι περισσότερες χώρες ανέλαβαν μέρος της στήριξης των εργαζομένων, καλούμενος ο πληττόμενος επιχειρηματίας να καλύψει το υπόλοιπο (Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Λιθουανία, Δανία, Εσθονία, Πολωνία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Σουηδία).

 

Βάσιμα λοιπόν μπορεί να υποθέσει κανείς ότι έρχεται η ώρα να κλείσει ο κύκλος των αναστολών εργασίας και μόλις ανοίξουν – έστω με περιορισμούς – όλοι οι κλάδοι να ισχύσουν προγράμματα επιδότησης του μισθολογικού κόστους και κυρίως των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να μην καταρρεύσει ο ΕΦΚΑ. Και ακόμη, ότι βάσιμα μπορεί να περιμένει η αγορά γενναίες ρυθμίσεις για τα χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω κορωνοϊού.

Ολοι γνωρίζουν ότι μόνο αν μεταφερθούν στο μέλλον τα βάρη που προστέθηκαν από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε και επαναλειτουργήσει η οικονομία με όλες τις δυνάμεις θα μπορέσουν να αποπληρωθούν. Διαφορετικά το «λουκέτο» θα συμφέρει περισσότερο σε μια αγορά που είναι αμείλικτη…

 

Τζώλης Ζώης (Το Βήμα)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....