| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Περιορισμένα περιθώρια κινήσεων για Μπάιντεν / Ξένια Τούρκη

 

Παρασκευή, 00:01 - 22/01/2021

 

   Share

 

Η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου έφερε χαμόγελα ανακούφισης σε όλους όσοι θεωρούσαν καταστροφική την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Τα επιχειρήματά τους ακούγονται εύλογα. Ο απερχόμενος Αμερικανός ηγέτης κυβέρνησε διχάζοντας και σπέρνοντας ψέματα. Δεν ήταν συναινετικός και δεν λάμβανε υπόψη του κανέναν πολλές φορές, ούτε καν το συμφέρον της χώρας του. Απομόνωσε τις ΗΠΑ και μείωσε το κύρος τους στην παγκόσμια διπλωματική σκακιέρα. 

 

 

Η Αμερική γυρίζει σήμερα σελίδα. Και είναι πολλά από την προεδρία Τραμπ που θέλουμε να ξεχάσουμε. Τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, o πολωτικός λόγος που χρησιμοποιούσε, η παραγκώνιση των παραδοσιακών συμμάχων της χώρας, η πρόταξη των δικών του οικονομικών συμφερόντων, η στήριξη ακροδεξιών ομάδων. Δεν είναι τυχαίο ότι αποχωρεί με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δημοτικότητας που είχε ποτέ Αμερικανός Πρόεδρος. 

 

Την ίδια στιγμή όμως δεν πρέπει να αναπτύσσονται μεγάλες προσδοκίες για το τι θέλει και κυρίως τι μπορεί να επιδιώξει ο Τζο Μπάιντεν. Το διακύβευμα της προεδρίας του Δημοκρατικού Προέδρου είναι η αποκατάσταση της τάξης, η πίστη στους θεσμούς και η επαναφορά των ΗΠΑ ως δύναμης ισχύος αλλά και σταθερότητας για ολόκληρο τον κόσμο. Στο εσωτερικό θα προσπαθήσει να κλείσει τις πληγές που άνοιξε ο προκάτοχός του, να αντιμετωπίσει την πανδημία και να βάλει ξανά την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Στο εξωτερικό προβλέπεται ότι θα προσπαθήσει να είναι πιο συναινετικός, να φέρει ξανά κοντά τους συμμάχους και να κρατήσει δυναμική στάση απέναντι στις χώρες που πιστεύει πως απειλούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

 

Θα βρει πολλά εμπόδια στον δρόμο του. Από την αριστερή πτέρυγα του ίδιου του κόμματός του μέχρι τους Ρεπουμπλικανούς που δεν έχουν κανένα λόγο να είναι συναινετικοί και να τον διευκολύνουν, ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει καθημερινά να δίνει μάχες για να εφαρμόζει την πολιτική του. Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι με τέτοιο τρόπο διαρρυθμισμένο ώστε ο ένας θεσμός να μπορεί να παρεμβαίνει και να βάζει εμπόδια στον άλλο. 

 

Σε μια μεταλλασσόμενη Αμερική ο Τζο Μπάιντεν καλείται να βαδίσει στην ουσία σε ένα ναρκοπέδιο. Για αυτό και δεν πρέπει να περιμένουμε θεαματικές αλλαγές ή ανατροπές. Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα προχωρήσει με προσεκτικά βήματα, προσπαθώντας για αυτό που ο ίδιος θεωρεί καλύτερο. Δεν είναι καθόλου βέβαιο όμως ότι μπορεί να το πετύχει.

 

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....