Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 02/01/19

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα του 2019 / Της Αγγελικής Κοτσοβού

 

Τι επιφυλάσσει το 2019 για τον κόσμο; Πολύ σύντομα θα μάθουμε. Σε επίπεδο οικονομικών εξελίξεων, πολλά είναι τα ερωτήματα που αναζητούν απάντηση. 

 

 

Πού βαδίζει η παγκόσμια οικονομία; 

 

Θα επαληθευθούν οι προβλέψεις για επιβράδυνση; 

 

Τι θα κάνουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες; 

 

Άραγε η Φέντεραλ Ριζέρτ οδεύει προς το τέλος του κύκλου αύξησης επιτοκίων; 

 

Μήπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται, μετά το τέλος του προγράμματος QE, για την πρώτη αύξηση στο κόστος δανεισμού από το 2011; 

 

Και, το σημαντικότερο, ποια θα είναι η εξέλιξη του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, των δύο ισχυρότερων οικονομικών υπερδυνάμεων; 

 

Οι προκλήσεις πολλές, οι εστίες αβεβαιότητας αυξημένες και οι χρηματιστηριακές αγορές σε κατάσταση νευρικής κρίσης, με τις μαζικές απώλειες των συνεδριάσεων του Δεκεμβρίου να χαλάνε το «πάρτι» των προηγούμενων ετών, ένα πάρτι που είχε ως σημείο εκκίνησης τις σκοτεινές ημέρες του Μαρτίου 2009, για να συνεχισθεί με αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ και σωρευτικά κέρδη για τις αμερικανικές μετοχές περίπου 250%. 

 

Οι επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας και τα επόμενα επεισόδια στον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τις τάσεις στις διεθνείς αγορές. 

 

Πράγματι, οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, αναμένοντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα κατεβάσει ταχύτητα.  

 

Παρ’ όλα αυτά, οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αν και αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, κάνουν λόγο για ανάπτυξη κοντά στο 3,7%.  

 

Αυτό σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής της και, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν διατρέχει τον κίνδυνο ύφεσης. 

 

Τι θα γίνει με τον εμπορικό πόλεμο; 

 

Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα του 2019. Και το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής απάντηση είναι λόγος ανησυχίας.  

 

Η «ανακωχή» μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίγκ, είναι ενθαρρυντικό σημάδι. Από την άλλη, ο Τραμπ απέδειξε πολλάκις στη διάρκεια του 2018 ότι είναι απρόβλεπτος. 

 

Μέσα σε όλα αυτά, το 2019 η Βρετανία θα αποχωρήσει οριστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

 

Μπορεί οι πιθανότητες για ένα Brexit να είναι αυξημένες, επικρατεί όμως συγκρατημένη αισιοδοξία μεταξύ των οικονομολόγων ότι θα αποφευχθεί το σενάριο της καταστροφής.

 

Το 2018 ήταν μια από τις πιο ανατρεπτικές χρονιές της σύγχρονης ιστορίας. 

 

Ο κόσμος επιβίωσε και προχωράει μπροστά. 

 

Και ετοιμάζεται να υποδεχθεί το νέο έτος με νότα αισιοδοξίας και προσμένοντας τα καλύτερα. 

 

Αγγελικής Κοτσοβού (Ναυτεμπορική)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....