| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Πώς θα είναι ο κόσμος μετά την πανδημία; / Ξένια Τούρκη

 

Παρασκευή, 00:01 - 26/02/2021

 

   Share

 

Τα τελευταία είκοσι χρόνια ακούσαμε τουλάχιστον τέσσερις φορές ότι φτάσαμε σε ένα σημείο καμπής και ότι ο κόσμος αλλάζει. Πρώτα ήταν η 11η Σεπτεμβρίου, μετά η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Ακολούθησε το προσφυγικό το 2015 και τώρα η πανδημία. Κάθε φορά ακούγονται περίπου τα ίδια επιχειρήματα. Ότι φάνηκαν οι αδυναμίες του συστήματος, ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και ότι κάτι νέο, κάτι διαφορετικό θα προέλθει μέσα από τα συντρίμμια.

 

 

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως ισχύει και τώρα. Ο φόβος και η αγωνία είναι διάχυτοι σε όλες τις χώρες, καθώς οι πολίτες βιώνουν μια πολλαπλή κρίση που επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής τους. Ένας ιός, που σχεδόν κανένας δεν του έδινε σημασία έδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας και πως μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη όλα όσα παίρνουμε ως δεδομένα να ανατραπούν.

 

Ίσως να είναι νωρίς να πούμε ότι ο κόσμος θα είναι διαφορετικός μετά την Covid-19. Την ίδια στιγμή, όμως, ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας, είναι φανερό πως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Το τι θα κρατήσουμε από αυτά όταν με το καλό την αφήσουμε πίσω μας είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Θα συνεχίσουμε, για παράδειγμα, να κρατούμε αποστάσεις και να είμαστε προσεκτικοί στις κοινωνικές μας επαφές; Θα κερδίσει έδαφος η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση ή θα επιστρέψουν οι μεγάλοι στην εργασία τους και οι μικρότεροι στις τάξεις τους;

 

Θα ήταν αφελές να πιστέψουμε πως από τη μια μέρα στην άλλη τα πράγματα μπορεί να γίνουν όπως ήταν προηγουμένως. Αν μη τι άλλο η πανδημία επιτάχυνε τάσεις που ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται και ανάγκασε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις αλλά και τον καθένα από εμάς να λειτουργεί σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από ότι στο παρελθόν. Για παράδειγμα, το online εμπόριο κέρδισε και άλλο έδαφος έναντι του λιανικού ενώ και η ψηφιοποίηση εταιρειών, οργανισμών και κυβερνήσεων έτρεξε με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς.

 

Οι συνέπειες του γιγαντιαίου υγειονομικού, κοινωνικού, οικονομικού, τεχνολογικού και γεωπολιτικού σοκ που είχε υποστεί ο πλανήτης, είναι μεγάλες. Από την άλλη όμως η ζωή μας δεν θα είναι και εντελώς διαφορετική και είναι πολύ πιθανόν πως αυτές οι συνέπειες θα έχουν χαρακτήρα απλής επιτάχυνσης. Ο κόσμος της επόμενης μέρας πατά γερά πάνω στα θεμέλια του σημερινού. 

 

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....