| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

 Σήματα αισιοδοξίας / Καρακούσης Αντώνης

 

Τετάρτη, 00:01 - 24/02/2021

 

   Share

 

Κατά τα φαινόμενα και σύμφωνα με όλα τα διεθνή δεδομένα οι εμβολιασμοί αποδίδουν. Στις χώρες που επιταχύνουν τους εμβολιασμούς η επιδημιολογική εικόνα βελτιώνεται σημαντικά, μεταφέροντας κύματα αισιοδοξίας παντού στον κόσμο. Επίσης τα συνολικά διεθνή στοιχεία, κατά τον τρέχοντα Φεβρουάριο, δείχνουν τα κρούσματα εμφανώς μειωμένα, όπως και τους θανάτους σε σχέση με τον προηγούμενο Ιανουάριο. Δεν υπάρχουν βεβαιότητες προσώρας αν η εμφανιζόμενη υποχώρηση της νόσου θα έχει διάρκεια ή είναι απλώς συγκυριακή, αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται παντού.

 

 

Ωστόσο τα θετικά σημάδια πληθαίνουν, επιτρέποντας στους οικονομολογούντες να αισιοδοξούν και να πιστεύουν ότι στους επόμενους μήνες θα έχουμε ασφαλέστερα στοιχεία, ικανά να επιτρέψουν την προσδοκώμενη και προπαρασκευαζόμενη ανάκαμψη.

 

Ηδη οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις ενεργούν με γνώμονα σενάρια επαναφοράς σε συνθήκες αναγέννησης και αναδημιουργίας. Ενθαρρύνονται από τα παραπάνω, αλλά και από το γεγονός ότι οι πολίτες έχουν συμβιβαστεί μαζί της, δεν αντιδρούν στο πλήθος των κατά καιρούς επιβαλλόμενων περιορισμών, πειθαρχούν και εν γένει έχουν προσαρμοστεί στις ιδιόμορφες συνθήκες και ανάγκες της περιόδου. Επίσης τα χρήματα που έχουν πέσει στην ελληνική οικονομία μόνο αδιάφορα δεν είναι, όπως μαρτυρεί και η ισόρροπη αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Τη χρονιά που πέρασε οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 20 δισ. ευρώ!

 

Ιδιαιτέρως αξιολογείται επίσης το γεγονός ότι δεν έχουν υποχωρήσει οι τιμές των ακινήτων και μαζί ότι οι επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο συνεπείς από ό,τι αναμενόταν στην αποπληρωμή των δανείων. Παρότι λοιπόν οι περισσότεροι των παραγόντων της οικονομίας αγωνιούν για το μεσοδιάστημα που ακολουθεί μέχρι τις αρχές Μαΐου, εκτιμούν ότι αν έχουν εμβολιαστεί κοντά 2 εκατομμύρια πολίτες έως τότε, τα πράγματα θα αλλάξουν με μεγάλη ταχύτητα. Τραπεζίτες και επιχειρηματίες υπολογίζουν ότι μετά τον Μάιο και στον βαθμό που θα έχουν εμβολιαστεί οι άνω των 60, η κατανάλωση θα είναι ισχυρή και ικανή να αλλάξει το κλίμα. Στο μεταξύ εάν αρχίσουν να ρέουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και εκκινήσουν τα πολλά επενδυτικά σχέδια, το καλοκαίρι θα αποδειχθεί πολύ διαφορετικό από εκείνο του 2020.

 

Οι τουριστικοί επιχειρηματίες προβλέπουν επίσης πολύ καλύτερες επιδόσεις. Αναμένουν ότι το τουριστικό ρεύμα θα ευνοηθεί από τα εμβόλια και τις διμερείς συμφωνίες για τα πιστοποιητικά και θα είναι διπλάσιο του περσινού, στο 50% ή και στο 55% του 2019. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως αν οι επιχειρήσεις αποδειχθούν όντως κινητικές και δραστήριες και οι τράπεζες καταφέρουν να απορροφήσουν στοιχεία ρίσκου στη λειτουργία τους και χρηματοδοτήσουν υποτυπωδώς την οικονομικά υγιέστερη πελατεία τους θα αλλάξει εντελώς η ατμόσφαιρα και το κλίμα στην οικονομία. Ολα θα εξαρτηθούν λοιπόν από την ταχύτητα και τον όγκο των εμβολιασμών. Με την ελπίδα πάντα ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα και δεν θα εμφανιστούν επιθετικότερες και απειλητικότερες μεταλλάξεις.

 

Καρακούσης Αντώνης (Το Βήμα)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....