| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Στην κόψη του ξυραφιού / Κώτσης Βασίλης

 

Δευτέρα, 00:01 - 15/02/2021

 

   Share

 

Οι μεταλλάξεις του ιού, η αποδεδειγμένη πλέον εποχικότητά του και οι καθυστερήσεις στην εμβολιαστική διαδικασία δημιουργούν δυστυχώς νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

 

Το πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα είναι αναπόφευκτο και ο λογαριασμός για την επόμενη μέρα διογκώνεται. Από το οικονομικό επιτελείο παραδέχονται πως τα μέτρα στήριξης ύψους 7,5 δισ. για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2021 δεν θα φθάσουν, για αυτό και το ποσό θα αυξηθεί.

 

Δημοσιονομικοί πόροι υπάρχουν αλλά επειδή ακριβώς δεν είναι δεδομένη η χρονική διάρκεια της πανδημίας οι πόροι θα δίδονται με φειδώ και στοχευμένα. Το «μαξιλάρι» ασφαλείας παραμένει κοντά στα 32 δισ. ευρώ, αλλά περίπου 16 δισ. από αυτά είναι χρήματα του ESM που δεν μπορούμε να τα αγγίξουμε και άλλα περίπου 6 δισ. είναι οι καταθέσεις δημοσίων φορέων στις τράπεζες.

 

Ας είναι καλά η ομπρέλα προστασίας της ΕΚΤ που μας επιτρέπει να βγαίνουμε στις αγορές με χαμηλά επιτόκια και να κλείνουμε τις «τρύπες» που δημιουργεί η πανδημία στον προϋπολογισμό, ασχέτως αν έτσι «ναρκοθετούμε» την επόμενη μέρα για την οικονομία.

 

Οπως όλα δείχνουν, ο ιός θα μας ταλαιπωρήσει μέχρι τα τέλη της άνοιξης και μόνο τότε θα δούμε πόσα μαγαζιά έβαλαν λουκέτο, πόσοι συμπολίτες μας έμειναν άνεργοι και πόσο αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια και οι οφειλές στην Εφορία. Οι προβλέψεις για θετικό ρυθμό ανάπτυξης για το σύνολο του 2021 προς το παρόν δεν έχουν μεταβληθεί.

 

Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάπτυξης που θα είναι διαθέσιμα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου και η «δεξαμενή» των καταθέσεων ύψους 20 δισ. ευρώ που δημιούργησε μέσα στην κρίση η αναβαλλόμενη κατανάλωση συνηγορούν πως με την υποχώρηση της πανδημίας η οικονομία θα φύγει προς τα μπρος.

 

Αρκεί να πετύχει η εμβολιαστική διαδικασία. Φαινόμενα όπως ποσοστά εμβολιασμού 44% από υγειονομικούς σε νοσοκομεία δεν θα πρέπει να επαναληφθούν.

 

Κώτσης Βασίλης (To Βήμα)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....