Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 14/05/18

Τέσσερις νεοδημοκράτισσες που δεν είναι δεξιές / Δημήτρης Φύσσας

 

Με 161 ψήφους υπέρ, 103 κατά και άφθονα «παρών» και απουσίες, πέρασε από τη Βουλή χτες Τετάρτη ο νόμος που δίνει το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια, εφόσον έχουν υπογράψει Σύμφωνο Συμβίωσης, ν΄ αναδέχονται παιδιά (από νομική άποψη, η αναδοχή είναι ένα κλικ χαμηλότερα από την υιοθεσία).

 

 

Σουμάροντας τα δεδομένα, βλέπουμε:

Σύσσωμη η Χρυσή Αυγή ψήφισε «Όχι»

Σύσσωμη η Ένωση Κεντρώων ψήφισε «Όχι»

Σύσσωμο το Ποτάμι ψήφισε «Ναι».

 

Από κει και πέρα, έχουμε:

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «Ναι», αλλά 9 βουλευτές του (ανάμεσά τους και δυο υπουργοί) καταψήφισαν ή απουσίαζαν

 

Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν «Όχι», αλλά ο πρόεδρος κ. Καμμένος απείχε, ενώ 2 βουλευτές τους ψήφισαν «Ναι» (Κ. Ζουράρις και Θ. Παπαχριστόπουλος)

 

Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε «Όχι», αλλά οκτώ βουλευτές της απουσίαζαν, ενώ τέσσερις βουλευτίνες της ψήφισαν «Ναι» (Ντ. Μπακογιάννη, Όλ. Κεφαλογιάννη, Ν.  Κεραμέως και Κατ.  Μάρκου- παρόλο που η τελευταία ήταν εισηγήτρια του κόμματός της υπέρ του «Όχι»)

 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (πρώην ΠΑΣΟΚ)  ψήφισε «Ναι», αλλά εφτά βουλευτές της απουσίαζαν

 

Το ΚΚΕ ψήφισε «Παρών», αλλά οι μισοί βουλευτές του (και ο ΓΓ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας) απουσίαζαν.

 

Με κριτήριο τη νομική εξίσωση της ομόφυλης με την ετερόφυλη σεξουαλικότητα, προκύπτουν, κατά τη γνώμη μου, τα εξής πολιτικά συμπεράσματα:

 

Οι τέσσερις κυρίες που διαφοροποιήθηκαν είναι στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν είναι δεξιές.

 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκης, που καταψήφισε, βρέθηκε πίσω ακόμα και από τους πρώην πρωθυπουργούς κ. Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά που «απλά» απείχαν, δείχνοντας για μια ακόμα φορά ότι ο φιλελευθερισμός του αφορά μόνο τα οικονομικά και όχι τα κοινωνικά θέματα.

 

Το Ποτάμι είναι το μόνο αμιγώς φιλελεύθερο κόμμα στη Βουλή.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ,  άσχετα από τις προεκλογικές στοχεύσεις του, στο συγκεκριμένο θέμα παίρνει θετικό εύσημο, αλλά έχει εσωκομματικό πρόβλημα.

 

Νέα Δημοκρατία, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ συναποτελούν γενικά το συντηρητικό μέτωπο, πάντα στο συγκεκριμένο θέμα.

 

Η απουσία της μισής κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ ίσως είναι προάγγελος κάποιων διαφοροποιήσεων στο μέλλον.

 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει μέγα εσωκομματικό πρόβλημα, αφού πάνω από το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής της ομάδας απουσίασε, κι ανάμεσά τους κορυφαία στελέχη, όπως οι κ. Αν. Λοβέρδος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Δ. Κρεμαστινός.

 

Στην τελική, η πλειοψηφία υπέρ του νομοσχεδίου σχηματίστηκε και με ψήφους της αντιπολίτευσης, ενώ η σχέση των δυο κυβερνητικών κομμάτων τρώθηκε κι άλλο - κι όλα αυτά σε μια σαφώς προεκλογική πλέον περίοδο.

 

Δημήτρης Φύσσας (Athens Voice)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....