| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Τα μυρμήγκια της κυβέρνησης και το ελληνικό ομόλογο / Ελένη Στεργίου

 

Πέμπτη, 00:01 - 18/03/2021

 

   Share

 

Τι σημαίνει για εσάς που η Ελλάδα βγαίνει ξανά στις αγορές με 30ετές ομόλογο έπειτα από 13 χρόνια; Μπορεί και τίποτα. Το οικονομικό επιτελείο παραπέμπει στις ιστορίες από τους μύθους του Αισώπου. Η δουλειά που έχουμε κάνει, λένε από το υπουργείο Οικονομικών, είναι μυρμηγκιού. Και εννοούν όλες εκείνες τις κινήσεις- στη διαχείριση των μέτρων στήριξης κατά της πανδημίας, τις μεταρρυθμίσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης κλπ. – οι οποίες στέλνουν στις αγορές θετικό μήνυμα για την Ελλάδα. Αντανακλάται εν ολίγοις όλη αυτή η δουλειά στη θετική αντίδραση των αγορών- βάζοντας φυσικά και το χεράκι της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

 

Μυρμήγκια ή όχι, αυτό που η Ελλάδα κατάφερε τώρα, είναι να βγει στις αγορές με ένα τίτλο μακράς διάρκειας, όταν η τελευταία φορά ήταν το 2008- πριν δηλαδή ξεσπάσει η κρίση των Μνημονίων. Στέλνει σήμα πως η ελληνική οικονομία έχει απομακρυνθεί από την προηγούμενη δεκαετία. Να θυμίσω πως στο απόγειο της κρίσης χρέους το 2012 οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων είχαν εκτοξευθεί στο 44% με τη χώρα να έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές. Πλέον, με τη συμβολή του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει κάτω από το 1%, δίνοντας την ευκαιρία στην Αθήνα να βγει με μακροπρόθεσμα ομόλογα και να ολοκληρώσει την καμπύλη των αποδόσεων.

 

Μετά από 13 χρόνια η ζήτηση ήταν εντυπωσιακή. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ με αναλυτές να το χαρακτηρίζουν τεράστια επιτυχία. Το Ελληνικό Δημόσιο αντλεί  2,5 δισ. Ευρώ με επιτόκιο στο 1,8%. Τον Ιανουάριο, με το 10ετές ομόλογο το ποσό που αντλήθηκε ήταν στα 3,5 δισ. ευρώ, μέσω των 29 δισ. ευρώ συνολικών προσφορών από 300 διαφορετικούς επενδυτικούς οργανισμούς και απόδοση 0,82%.

 

Σύμφωνα με τους δείκτες της Bloomberg Barclays τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη αποφέρει καρπούς καθώς μόνο πέρυσι είχαν αποδόσεις περίπου 18% σημειώνοντας τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή.

 

Από το οικονομικό επιτελείο στέλνουν ένα μήνυμα σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας: Η δημοσιονομική εικόνα της χώρας είναι πολύ σημαντική. Και παρά τα 35 δισ. ευρώ που έχουν πέσει στην οικονομία από την αρχή της κρίσης, τα μέτρα θα γίνουν πολύ στοχευμένα και αναπτυξιακού χαρακτήρα. Αν και η Ελλάδα έχει σήμερα ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» 30-32 δισ. ευρώ η κυβέρνηση – μπροστά στο θολό τοπίο της υγειονομικής κρίσης – θέλει να ενισχύσει τα κρατικά της διαθέσιμα μέσω δανεισμού. Και δεν είναι αγύριστα. Η πανδημία έχει αυξήσει το χρέος και τα ελλείμματα τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας το 2022.

 

Όταν λοιπόν περάσει η υγειονομική κρίση, και αρχίσει ο καθένας να κάνει τον απολογισμό του, τότε θα φανούν οι ουλές και το βάθος τους. Τότε μόνο θα φανεί κατά πόσο εύστοχες είναι οι παραπομπές στις ιστορίες του Αισώπου.

 

Ελένη Στεργίου (in.gr)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....