| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Το Αιγαίο δεν ανήκει μόνο στα ψάρια του! / Κώστας Τσαούσης

 

Πέμπτη, 00:01 - 25/02/2021

 

   Share

 

Δεν ξέρω αν θυμάστε εκείνο το σύνθημα της Μεταπολίτευσης για το ποιος ήταν εν τέλει ο ιδιοκτήτης του Αιγαίου – «Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του!»- αλλά το σίγουρο είναι ότι οι εμπνευστές του συνθήματος μέσα στον νεανικό ενθουσιασμό  και τα ρομαντικά αισθήματα τους κάτι περισσότερο γνώριζαν για τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος…

 

 

Δεκαετίες ολόκληρες το …ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αρχιπελάγους παρέμενε, δίχως δεύτερη κουβέντα, αμετάβλητο. Αλλά, το πιο σημαντικό δεν ήταν αυτό. Δυστυχώς, όλες αυτές τις δεκαετίες έχουμε ένα Αρχιπέλαγος αναξιοποίητο και ανεκμετάλλευτο για οικονομικές δραστηριότητες.

 

Η πρόσφατη σημαντική πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ)  για την οργάνωση δημόσιας διαβούλευσης για το νέο θεσμικό πλαίσιο θαλάσσιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα ήρθε να επιβεβαιώσει το διαχρονικό έλλειμμα του πολιτικού προσωπικού να αντιλαμβάνεται έγκυρα και έγκαιρα τα κρυμμένα διαμάντια αυτής της χώρας. Κάπως έτσι άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστό ότι όχι μόνο το Αιγαίο δεν ανήκει μόνο στα ψάρια του αλλά ότι υπάρχει σε αφθονία νερό, άνεμος, ήλιος που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα συστατικά στοιχεία ενός «πλούσιου» πράσινου πακέτου εναλλακτικής ενέργειας. Με λίγα λόγια, Πράσινες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη ποδιά μας.

 

Πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος συμμετέχοντας σε στρογγυλό τραπέζι με τον Κωνσταντίνο Μαύρο (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες) και τον Νικόλαο Αλαγιαλόγλου (διευθυντή στην Copenhagen Offshore Partners) τόνισε μεταξύ άλλων πως «τα Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα είναι επιτακτική ανάγκη και πως στόχος είναι να επιτευχθεί μαζική παραγωγή ενέργειας σε χαμηλές τιμές». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «τις επόμενες δεκαετίες μπορούμε να έχουμε ένα Αιγαίο με ενεργειακή διασύνδεση των νησιών μας και με αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού, που έχει μείνει ανεκμετάλλευτο, και τόνισε πως είναι σημαντικό η Ελλάδα να μπει ταχύτατα στον χώρο των πλωτών ανεμογεννητριών, με ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, φιλόδοξους στόχους, στενή συνεργασία με τον διαχειριστή του συστήματος, ενεργές τοπικές κοινωνίες, εκτεταμένο διάλογο και διαβούλευση».

 

Προσυπογράφω τις επισημάνσεις του προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ και το μόνο που θα πρόσθετα είναι η ανάγκη να «τρέξουμε», να επιταχύνουμε διαδικασίες δίχως εκπτώσεις ως προς τη νομιμότητα και τη διαφάνεια και να φθάσουμε με ασφάλεια στις επενδύσεις για τη δημιουργία Πάρκων παντού όπου αυτό είναι δυνατό.

 

Το Αιγαίο με τα Θαλάσσια Πλωτά Αιολικά Πάρκα πέραν της συμβολής του στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας λειτουργεί και ως ένας ισχυρός πόλος συγκέντρωσης δυνάμεων, κεφαλαίων και συμφερόντων που θωρακίζουν την Ειρήνη και την Ασφάλεια στην περιοχή.

 

Υ.Γ: Για όλους όσοι δεν γνωρίζουν η Ένωση ιδρύθηκε το 1990 με την ονομασία Ελληνική ΕΤαιρεία Αιολικής ΕΝέργειας και μετονομάστηκε το 2005 σε Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας. Διατήρησε όμως την ακροστιχίδα ΕΛΕΤΑΕΝ ως διακριτικό της τίτλο. Από ίδρυσή της είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας WindEurope και λειτουργεί ως Εθνικός Εκπρόσωπός της στην Ελλάδα. Μέλη της ΕΛΕΤΑΕΝ γίνονται: α) εταιρείες και φορείς που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας της αιολικής ενέργειας, όπως βιομηχανία και εμπόριο εξοπλισμών, υπηρεσίες, επενδυτικοί φορείς αλλά και ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα και β) φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων, επιστήμονες, ερευνητές, ακαδημαϊκοί.

 

Κώστας Τσαούσης (in.gr)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....