| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Το Ταμείο Ανάκαμψης ως ευκαιρία και η… τροφαντή αγελάδα / Κώστας Τσαούσης

 

Πέμπτη, 00:01 - 01/04/2021

 

   Share

 

«Έργα-Επενδύσεις-Μεταρρυθμίσεις». Θα μπορούσε να ήταν και ένα λειτουργικά αποτελεσματικό σύνθημα πολιτικής καμπάνιας που να φθάνει μέχρι και τις εκλογές (στην ώρα τους!) και θα βασίζεται στη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης. Και όμως είτε επιλεγεί ως κεντρικό σύνθημα πολιτικής καμπάνιας, είτε όχι οι τρεις αυτές λέξεις συμπυκνώνουν ένα πολιτικό σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος. Στη πραγματικότητα πρόκειται για ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο που χωρίς να αγνοεί τους κανόνες του παιχνιδιού στην αγορά – μάλλον, το αντίθετο- επιχειρεί να οργανώσει και να διαχειριστεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα μεγάλης εμβέλειας (ανάλογο του μεταπολεμικού Σχεδίου Μάρσαλ) όπου τα έργα συνδυάζονται με τις μεταρρυθμίσεις. Ώριμα έργα, επιλεγμένες μεταρρυθμίσεις.

 

 

Λίγους μήνες μετά τη συγκρότηση του, το Ταμείο Ανάκαμψης εισέρχεται στη καλύτερη του φάση. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης από το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου (Αθήνα, 29 Μαρτίου 2021) προσδιόρισε τη συμβολή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης: «Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας. (…) οι δράσεις που αποτυπώνονται στο σχέδιο αγγίζουν τις 160, είναι δράσεις που αφορούν έργα, αφορούν επενδύσεις, αφορούν μεταρρυθμίσεις, απλώνονται σε πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, απλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες (…)

 

Είναι ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ, 32 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, 19 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό σε δανεισμό, προσθέτοντας τη μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα σε ίδια κεφάλαια και σε δανεισμό, εκτιμούμε ότι μπορούν να κινητοποιηθούν συνολικοί πόροι ύψους 57 δισεκατομμυρίων ευρώ».

 

Η ύπαρξη και η λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης για πρώτη φορά από την εποχή των Κοινοτικών Πακέτων συμβάλλει αποφασιστικά στην αλλαγή παραδείγματος και τη διαμόρφωση διαφορετικών δεδομένων. Άλλωστε, το Ταμείο δεν σκοπεύει, σε καμία περίπτωση, να λειτουργήσει ως «τροφαντή αγελάδα» διαμοιρασμού επιχορηγήσεων αλλά ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο μόχλευσης κεφαλαίων από την αγορά όπου ιδιώτες επενδυτές και επιχειρηματικοί όμιλοι, τράπεζες και διεθνείς χρηματοδοτικοί  οργανισμοί επιλέγουν να αναλάβουν ρίσκο!

 

Το 2023 -έτος εκλογών- οι επενδύσεις που θα έχουν επιλεγεί δεν θα είναι έργα βιτρίνας ή πολύχρωμες μακέτες αλλά καταλύτες για να κερδηθεί το αναπτυξιακό στοίχημα. Το τελευταίο όπως καταλαβαίνουν όλοι και όλες θα «μετρήσει» στις κάλπες!

 

Κώστας Τσαούσης (in.gr)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....