| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Το βαρύ φορτίο του οικονομικού επιτελείου / Τσώλης Ζώης

 

Τετάρτη, 00:01 - 13/01/2021

 

   Share

 

Το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο έμεινε ακλόνητο στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης δεν σηματοδοτεί ότι οποιοσδήποτε από τους υπουργούς μπορεί να κοιμάται ήσυχος, όχι γιατί δεν έχει εξασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον, αλλά επειδή η οικονομία πλήττεται από τα κύματα της πανδημίας.

 

 

Η ομάδα που εμπιστεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να σηκώσει μεγάλο βάρος:

 

– Να αναχαιτίσει τη βαθιά ύφεση που έφεραν το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, το νέο lockdown και η αβεβαιότητα για τον χρόνο που θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση.

– Να εκμεταλλευθεί το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει η Ευρωπαϊκή Ενωση αίροντας κάθε δημοσιονομικό περιορισμό και δίνοντας απεριόριστη χρηματοδότηση προκειμένου να βγούμε μια ώρα νωρίτερα από την οικονομική κρίση.

 

Το μόνο που προς το παρόν δεν πρέπει να μας ανησυχεί φαίνεται να είναι η εκτίναξη του δημοσίου χρέους, αλλά σε καμία περίπτωση η προσοχή μας δεν πρέπει να ξεφεύγει από τη δίνη στην οποία βρίσκεται η οικονομία και από τα ελλείμματα που δημιουργεί.

 

Σε αυτές τις συνθήκες η συνέντευξη του επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής είχε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς σκιαγράφησε το τοπίο που κινούμαστε. Με λίγα λόγια, ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι ήρθε η ώρα οι κανόνες της ΕΕ για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος όχι να αγνοηθούν όπως πολλοί θεωρούν, αλλά να «αναθεωρηθούν και επικαιροποιηθούν».

 

Το επιχείρημά του είναι σαφές και ξεκάθαρο: Αν μοιράζεσαι ένα κοινό νόμισμα, θα έπρεπε να μοιράζεσαι και ισχυρότερα εργαλεία δημοσιονομικής πολιτικής. Κι αυτό είναι η κοινή έκδοση χρέους, που ξεκίνησε με την Επιτροπή να δανείζεται ένα τρισ. ευρώ από τις χρηματοοικονομικές αγορές για τις ανάγκες της πανδημίας.

 

Το νέο κοινό χρέος, αποτελεί ήδη γεγονός… Τόνισε όμως ότι «η χειρότερη απόφαση που θα μπορούσαμε να πάρουμε στην ΕΕ, είναι να χαλαρώσουμε τους κανόνες εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας. Τώρα έχουμε ανάγκη κοινούς κανόνες, τώρα που έχουμε κοινή δημοσιονομική ισχύ και κοινούς πόρους, με τους οποίους θα αποπληρώσουμε το κοινό χρέος». Ας ελπίζουμε λοιπόν στην «ανάσα χρέους» που ο ευρωπαϊκός Νότος και η Ελλάδα έχουν ανάγκη περισσότερο απ’ όλους, αλλά ας ετοιμαστούμε κιόλας για την επιστροφή στον χρυσό κανόνα «εμείς το χρέος, εσείς τα ελλείμματα» που μας ζήτησαν οι Ευρωπαίοι με τρία μνημόνια.

 

Κι αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, μόλις τελειώσει η πανδημία…

 

Τσώλης Ζώης (To Βήμα)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....