| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Το πιάτο της ρωσικής εκδίκησης / Γιάννης Διαμαντής

 

Δευτέρα, 00:01 - 08/02/2021

 

   Share

 

Φαίνεται πως η πανδημία μάς καθιστά μάρτυρες ενός ακόμα ενδιαφέροντος κύκλου της Ιστορίας.

 

Το 1955, ο αμερικανός πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ανακοίνωσε ότι η ΗΠΑ θα κατασκεύαζαν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο με στόχο να εκτοξευθεί, το 1957, στα πλαίσια του Διεθνούς Γεωφυσικού Έτους.

 

 

Sputnik I

 

Η ανακοίνωση αυτή, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, κινητοποίησε τους Σοβιετικούς

 

Οι Σοβιετικοί απάντησαν πως θα προχωρούσαν και εκείνοι σε κατασκευή τεχνητού δορυφόρου προκαλώντας όμως όχι μόνο την δυσπιστία αλλά και την ειρωνεία των δυτικών.

 

Ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΣΣΔ ξεκινούσε η «Κούρσα του Διαστήματος» (Space Race).

 

Τελικά, στις 4 Οκτωβρίου 1957, η Σοβιετική Ένωση εκτόξευσε τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, Sputnik-1 και όπως αναφέρει το ίδιο το Τμήμα Ιστορίας του State Department «η επιτυχημένη εκτόξευση ήρθε σαν σοκ για τους ειδικούς και τους πολίτες των ΗΠΑ, αφού ήλπιζαν ότι θα το κατόρθωναν πρώτα οι ίδιοι».

 

Sputnik V

 

Σήμερα, σε μία εξίσου μεγάλη μάχη (και κούρσα) της επιστήμης, που λόγω πανδημίας δίνεται στο πεδίο των εμβολίων, οι Ρώσοι και το όνομα Sputnik πρωταγωνιστούν και πάλι.

 

Τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, κατά του κοροναϊού, θα ξεκινούσε τον Νοέμβριο του 2020, οι δυτικοί αξιωματούχοι και επιστήμονες εξέφρασαν ζωηρές επιφυλάξεις.

 

Δυτική δυσπιστία και ειρωνεία

 

Έφτασε ο Νοέμβριος, και μέσα σε σχεδόν ψυχροπολεμικό κλίμα, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής Pfizer και της γερμανικής ΒιοΝΤech πως το εμβόλιό τους έχει αποτελεσματικότητα 90%, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το Sputnik V εμφανίζει αποτελεσματικότητα 92%.

 

Το περιοδικό «Science» έκανε λόγο για καχύποπτες και υποτιμητικές αντιδράσεις αρκετών επιστημόνων κατά του ρωσικού εμβολίου, με τη δυσμενή κριτική να εστιάζει κυρίως στην ύπαρξη μικρότερου στατιστικού δείγματος για το Sputnik, έναντι του εμβολίου Pfizer/BioNTech.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε να εξαιρέσει από τις παραγγελίες της το Sputnik V,  με τον επίσημο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Έρικ Μάμερ, να δηλώνει: «Η στρατηγική μας προσανατολίζεται σε εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού, το 80% των υγειονομικών και των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών θα εμβολιαζόταν ως τον Μάρτιο του 2021 και το 70% ολόκληρου του ενήλικου πληθυσμού ως το καλοκαίρι.

 

Δυστυχώς όμως, με αποκορύφωμα το φιάσκο της μη έγκαιρης παραλαβής των εμβολίων από την AstraZeneca, η πραγματικότητα εξελίσσεται αρκετά διαφορετικά και οι εμβολιασμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρούν με ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς.

 

Την ίδια στιγμή το Sputnic V τιμώντας την ιστορία του ονόματός του, συγκεντρώνει χαρακτηριστικά που έχουν κάνει πολλούς να καταπιούν τη γλώσσα τους.

 

Σύμφωνα με τη έγκριτη βρετανική ιατρική επιθεώρηση, «The Lancet» , η αποτελεσματικότητά του αγγίζει το 92% για τους άνω των 60 ετών και ξεπερνά το 87% σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, ενώ όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές, πλέον θα μπορεί να φυλάσσεται και να μεταφέρεται σε θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

 

Κωλοτούμπα

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγχωμένη και απογοητευμένη, γλυκοκοιτάζει πλέον, μέσω Γερμανίας, το εμβόλιο που λίγες εβδομάδες νωρίτερα έκανε πως δεν το βλέπει.

 

Σε πρόσφατη τηλεοπτική της συνέντευξη, η Καγκελάριος  Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στα «καλά δεδομένα και του ρωσικού εμβολίου», δήλωσε πως κάθε εμβόλιο είναι ευπρόσδεκτο στην ΕΕ, εφόσον εγκρίνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ενώ ο γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, μίλησε για το ενδεχόμενο γερμανορωσικής συνεργασίας στη διαδικασία παραγωγής του Sputnik V.

 

Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε πως η τιμή πώλησής του Sputnik V, στις ευρωπαϊκές χώρες θα είναι περίπου στα 8,3 ευρώ και πως η κυκλοφορία του σε αυτές, θα μπορεί να ξεκινήσει εντός ολίγων εβδομάδων, όταν θα έχει δοθεί και η σχετική έγκριση από τον EMA.

 

Xθες βράδυ, πάντως, έγινε γνωστό πως η ΕΕ επιτρέπει στους διπλωμάτες της που υπηρετούν στην Μόσχα να εμβολιασθούν με το ρωσικό εμβόλιο από τώρα.

 

Οι Ευρωπαίοι τρίβουν τα χέρια τους από στρες, οι Ρώσοι από ικανοποίηση.

 

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

 

Γιάννης Διαμαντής (in.gr)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....