| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

H GameStop δείχνει την ανάγκη για ρυθμίσεις / Ξένια Τούρκη

 

Τρίτη, 00:01 - 09/02/2021

 

   Share

 

Μέχρι πριν από μερικές βδομάδες η GameStop ήταν μια ζημιογόνα εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών που την ήξεραν κυρίως όσοι ασχολούνται με αυτά. Σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και μιας συζήτησης που έχει ξεκινήσει για το πού φτάνουν και πού σταματούν τα όρια των κερδοσκοπικών παιχνιδιών στα χρηματιστήρια. Μάλιστα, η συναρπαστική ιστορία της πολύ σύντομα θα γίνει και ταινία.

 

 

Όλα ξεκίνησαν στο τέλος Ιανουαρίου, όταν μικροεπενδυτές από μια ομάδα της δημοφιλούς πλατφόρμας Reddit με την επωνυμία «WallStreetBets» διαπίστωσαν ότι μεγάλα κερδοσκοπικά funds και επώνυμοι επενδυτές είχαν επενδύσει εκατομμύρια κατά της Gamestop στο χρηματιστήριο με την πρακτική της ανοιχτής πώλησης, το γνωστό «σορτάρισμα», αναμένοντας να αποκομίσουν τεράστια κέρδη με την πτώση της μετοχής.

 

Εκμεταλλευόμενοι το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, οργανώθηκαν ταχύτατα και άρχισαν μαζικές αγορές της συγκεκριμένης μετοχής, εκτινάσσοντάς την στα ύψη. Μέσα στην περασμένη εβδομάδα, η τιμή της δεκαπλασιάστηκε, αγγίζοντας προσωρινά και τα 400 δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή, οι «σορτάκηδες», ανάμεσα στους οποίους και ορισμένοι πολύ γνωστοί, είδαν να κάνουν φτερά σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια που είχαν ποντάρει. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικράτησε ήταν ότι ο όγκος συναλλαγών στη μετοχή της GameStop σε κάποια στιγμή ξεπέρασε εκείνον της Apple.

 

Θα ήταν μιας πρώτης τάξεως ιστορία για το πώς ενωμένοι οι μικροί και θεωρητικά ανίσχυροι παίκτες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στους «λύκους» της Wall Street. Όμως, η σωτηρία της GameStop ήταν, από ό,τι φαίνεται, προσωρινή, καθώς η μετοχή της τώρα έχει βουλιάξει και μάλλον δεν πρόκειται να γλυτώσει τη χρεοκοπία, γιατί ακριβώς έτσι παίζεται το παιχνίδι. Μπορεί να λειτουργήσει για λίγο έως ότου πάψει και τότε αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση.

 

Αν θα κρατήσουμε κάτι από την υπόθεση είναι ότι φάνηκε, για άλλη μια φορά, πως τα χρηματιστήρια πλέον απέχουν πολύ από το να τροφοδοτούν με κεφάλαια τις υγιείς επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις και ότι έχουν μετατραπεί σε ένα είδους καζίνο, όπου τα πάντα επιτρέπονται. Την προηγούμενη φορά που έγινε κάτι τέτοιο, σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης πλήρωσε ένα μεγάλο τίμημα και βυθίστηκε στην ύφεση. Ίσως να είναι καιρός οι ρυθμιστικές Αρχές να επανεξετάσουν τους όρους με τους οποίους παίζεται το παιχνίδι και να επιβάλουν κανόνες, ειδικά στον ρόλο που παίζουν οι εταιρείες στις χρηματοοικονομικές αγορές.

 

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....