| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 22/11/2024

 

 

 

 

Για τις επιχειρήσεις οι καιροί δεν είναι εύκολοι. Διότι οι μεταβολές που παρατηρούνται και καταγράφονται στο ευρύτερο οικονομικό – γεωπολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, σε σύγκριση με το παρελθόν είναι ταχύτατες και ανατρεπτικές έως ένα βαθμό.

 
 

Την ίδια στιγμή, παρά τα όσα λένε και γράφουν οι αναλφάβητοι της οικονομίας και του εθνικισμού, όλες οι εθνικές οικονομίες είναι στενά συνδεδεμένες και αλληλεξαρτώμενες. Το εμπόριο όλο και περισσότερο διεξάγεται με πληροφορίες που διακινούνται με την ταχύτητα του φωτός μέσω του Διαδικτύου, της κινητής τηλεφωνίας και τώρα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η νέα αυτή φάση εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη, αφού μειώνει το κόστος και επιταχύνει την παραγωγή και την παράδοση των αγαθών και των υπηρεσιών. Όμως έχει και μια σκοτεινή πλευρά, μια πλευρά που αυξάνει σημαντικά το βαθμό κινδύνου και αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι καταναλωτές. Ένα περιστατικό ή κάποια αλλαγή των συνθηκών που επικρατούν σε μια χώρα -είτε πρόκειται για τη χρεοκοπία μιας τράπεζας, ένα χρηματιστηριακό κραχ ή κραχ χρηματαγοράς, μια πολιτική δολοφονία ή μια υποτίμηση του νομίσματος- μπορεί να εξαπλωθεί σε πολλές άλλες χώρες και να δημιουργήσει μαζικές αναταράξεις, να οδηγήσει το όλο σύστημα προς τελείως απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, το 2001 είχαμε την τρομοκρατική ενέργεια της 11/9 στις ΗΠΑ και την κορύφωση της χρηματιστηριακής κρίσης του 2000. Δύο με τρία χρόνια αργότερα ακολούθησαν η αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστάν (2001), στο Ιράκ (2003), η κρίση των ενυπόθηκων δανείων (2007), η κρίση της ευρωζώνης (2011), η προσάρτηση της  Κριμαίας από τη Ρωσία (2014), ο πόλεμος στη Συρία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σήμερα  η εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Την ίδια χρονική περίοδο είχαμε άνοδο της ψηφιακής τεχνολογίας, ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, έκρηξη της παραπληροφόρησης και των  μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εισβολή της ακυρωτικής κουλτούρας (wokisme) στα αμερικανικά πανεπιστήμια, ΜΜΕ και πολιτικούς σχηματισμούς, πανδημία Covid-19, κρίση εφοδιαστικών αλυσίδων και γεωπολιτική παρουσία των BRICS (Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία και Ν. Αφρική), που διεκδικούν ηγεμονική θέση στον πλανήτη.

Οι παραπάνω εξελίξεις συνοδεύονται από τις θεωρίες και εκτιμήσεις περί της κλιματικής αλλαγής, το φαινόμενο της παράνομης κυρίως μαζικής μετανάστευσης, την έξαρση της εγκληματικότητας και της διαφθοράς και εσχάτως μαθαίνουμε ότι εκκολάπτεται και παγκόσμιο δημογραφικό πρόβλημα.

Από αυτά που προηγούνται δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ανθρωπότητα και μαζί με αυτήν ένα πολύτιμο κοινωνικό και οικονομικό της κύτταρο που είναι οι επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν, όπως έγραψε και ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft AI (Artificial Intelligence) Μουσταφά Σουλεϊμάν, ένα τεράστιο επερχόμενο κύμα, μέσα στο οποίο, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Συνθετική Βιολογία αποτελούν κορυφαία συστατικά του και από μόνο του, το γεγονός αυτό θα πρέπει να σημάνει συναγερμό για τις επιχειρήσεις.

«Στα χρονικά της ιστορίας του ανθρώπου υπάρχουν στιγμές που καταγράφονται ως σημεία καμπής, διαστήματα στα οποία η μοίρα της ανθρωπότητας ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί. Η ανακάλυψη της φωτιάς, η εφεύρεση του τροχού, η τιθάσευση του ηλεκτρισμού, όλες αυτές ήταν στιγμές που μεταμόρφωσαν τον ανθρώπινο πολιτισμό, μεταβάλλοντας οριστικά την πορεία της ιστορίας.

Και τώρα στεκόμαστε στο χείλος ακόμη μίας τέτοιας στιγμής, καθώς βρισκόμαστε μπροστά στη γιγάντωση ενός επερχόμενου τεχνολογικού κύματος, το οποίο περιλαμβάνει τόσο την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη όσο και τη βιοτεχνολογία. Ποτέ άλλοτε δεν έχουμε σταθεί μάρτυρες τεχνολογιών με τέτοιες μεταμορφωτικές προοπτικές, ικανές να αναδιαμορφώσουν τον κόσμο μας με τρόπους οι οποίοι προκαλούν θαυμασμό και ταυτόχρονα δέος.

Από τη μια μεριά, τα ενδεχόμενα οφέλη αυτών των τεχνολογιών είναι ευρύτατα και βαθύτατα. Με την τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσαμε να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά του σύμπαντος, να θεραπεύσουμε ασθένειες που μας ταλαιπωρούν εδώ και πολύ καιρό, να δημιουργήσουμε νέες μορφές τέχνης και πολιτισμού που δοκιμάζουν τα όρια της φαντασίας. Μέσα από τη βιοτεχνολογία, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μορφές ζωής ώστε να αντιμετωπίσουμε ασθένειες και να μεταμορφώσουμε τη γεωργία, δημιουργώντας έναν κόσμο ο οποίος είναι υγιέστερος και παράλληλα περισσότερο βιώσιμος.

Από την άλλη μεριά, όμως, οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι αυτών των τεχνολογιών είναι εξίσου πολυδιάστατοι και σοβαροί. Με την τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε συστήματα τα οποία βρίσκονται έξω από τον έλεγχό μας και να καταλήξουμε στο έλεος αλγορίθμων τους οποίους δεν κατανοούμε. Μέσα από τη βιοτεχνολογία, θα μπορούσαμε να χειραγωγήσουμε τα δομικά στοιχεία της ίδιας της ζωής, προκαλώντας ενδεχομένως ανεπιθύμητες συνέπειες, τόσο για τα άτομα όσο και για ολόκληρα οικοσυστήματα.

Καθώς βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο καμπής, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια επιλογή: μια επιλογή ανάμεσα σε ένα μέλλον ασύγκριτων προοπτικών και ένα μέλλον αδιανόητων κινδύνων. Η μοίρα της ανθρωπότητας ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί και οι αποφάσεις που θα πάρουμε μέσα στα επόμενα χρόνια και δεκαετίες θα καθορίσουν το κατά πόσο θα σταθούμε αντάξιοι των προκλήσεων που πηγάζουν από αυτές τις τεχνολογίες ή αν θα πέσουμε θύματα των κινδύνων τους.

Όμως, σε αυτή τη στιγμή που κυριαρχεί η αβεβαιότητα, ένα πράγμα είναι βέβαιο: η εποχή της προηγμένης τεχνολογίας βρίσκεται ήδη εδώ και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε μετωπικά με τις προκλήσεις της.

Το παραπάνω κείμενο το συνέταξε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης. Τη συνέχεια όχι, αν και σύντομα θα μπορούσε να το κάνει. Αυτό είναι το μέλλον», γράφει ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft AI και όποιος θέλει ας τo λάβει υπόψη του….

Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος (Οικονομικός Ταχυδρόμος)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum