| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη,  26/11/2024

 

 
    
 

 

 

Διεύρυνση της επιδότησης για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας εξετάζει η κυβέρνηση, ώστε να συμπεριλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις -υπό προϋποθέσεις- ενώ οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

Την ίδια στιγμή μπαίνει πάλι στο τραπέζι η παροχή κινήτρων που θα ωθούν τους τελικούς χρήστες στα σταθερά (μπλε) τιμολόγια, καθώς η μεταβλητότητα των τιμών στην χονδρική αγορά ενέργειας δημιουργεί όχι μόνο οικονομική επιβάρυνση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά και «πονοκέφαλο» στο κυβερνητικό επιτελείο που έχει θέσει ως βασικό στόχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

 

Μετά από τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ με κλιμάκιο της Κομισιόν την Παρασκευή, η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στην οριστικοποίηση των αλλαγών που θα προσφέρουν προστασία στους καταναλωτές από τις ανατιμήσεις του ρεύματος.

Για σήμερα το ράλι των τιμών συνεχίστηκε, με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να βρίσκεται στα 152,58 ευρώ ανά μεγαβατώρα, 12% υψηλότερα από την προηγούμενη ημέρα. Με τα σημερινά δεδομένα, η μέση τιμή του Νοεμβρίου διαμορφώνεται στα 137,61 ευρώ MWh, δηλαδή 52,9% πάνω από τα επίπεδα του Οκτωβρίου.

Ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης ανέφερε χθες ότι πέραν από την επίπτωση που έχουν οι τιμές στην τσέπη του καταναλωτή είναι μεγάλο πρόβλημα και η επίπτωση που έχουν στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

«Υπάρχουν επιχειρήσεις που προσπαθούν να ανταγωνιστούν ξένες επιχειρήσεις και οι οποίες πλήττονται όταν οι τιμές του ρεύματος δεν είναι αντίστοιχες με αυτές που πληρώνει ο ανταγωνιστής τους. Επομένως, για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι ένα μεγάλο πρόβλημα η τιμή της ενέργειας και για τις εισαγωγικές και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις πάλι, είναι μεγάλο το ζήτημα. Το ερώτημα είναι τι δυνατότητες έχουμε να κάνουμε σοβαρές επιδοτήσεις. Αυτό επεξεργαζόμαστε τώρα. Υπάρχει μια ομάδα που δουλεύει και βλέπουμε τι μπορούμε να κάνουμε για τις επιχειρήσεις και ποιες επιχειρήσεις», δήλωσε στην ΕΡΤ.

 

«Κατ’ αρχήν πρέπει να είναι επιχειρήσεις που πληρώνουν το ρεύμα τους. Επιχειρήσεις που θα πρέπει να τεστάρουμε αν είναι σωστοί οι μετρητές τους», διευκρίνισε ο ίδιος.

Με στοχευμένες κινήσεις η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει τον σκόπελο της ΕΕ. Για να μη θεωρηθεί παράνομη η οικονομική ενίσχυση, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν, με τις επιδοτήσεις του 2022, και στη συνέχεια συζητηθεί η επιστροφή της επιδότησης, η υποστήριξη πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια και να μην παρέχεται οριζόντια.

Ο τρόπος με τον οποίο θα ανακτηθούν τα απαραίτητα έσοδα είναι η «μαγική φόρμουλα» που αναζητεί το υπουργείο. Χωρίς να παρεμβαίνει στη λειτουργία της αγοράς, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει την επιβολή έκτακτου φόρου στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών.

Τα μπλε τιμολόγια

Παράλληλα, αναζητούνται τρόποι από το υπουργείο που θα συμβάλουν στη διεύρυνση του μπλε τιμολογίου, επισημαίνει ο κ. Αϊβαλιώτης.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των σταθερών τιμολογίων που παρέχουν οι πάροχοι έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες με τιμές να ξεκινούν από 9 λεπτά κιλοβατώρα (στοιχεία Νοεμβρίου) έναντι των 14 λεπτών ανά κιλοβατώρα που είναι η τιμή της ΔΕΗ στα πράσινα τιμολόγια.

«Είναι κάτι που σας απασχολεί. Το πώς μπορεί να διευρυνθεί η χρήση του. Γιατί με το μπλε, όσοι τουλάχιστον είχαν φέτος μπλε, είναι οι κερδισμένοι του παιχνιδιού. Δεν έχουν καμία ανησυχία για τίποτα. Έτσι λοιπόν, η κινητροδότηση μέσω των παρόχων αλλά και της πολιτείας για το μπλε θα είναι συνεχής. Θα πάμε σε σταθερότερα. τιμολόγια. Θα σταματήσει και η κουβέντα για τις τιμές του ρεύματος. Αν έχεις σταθερό ρεύμα τι σε νοιάζει αν κάνει χονδρική επάνω ή κάτω;», τονίζει ο ίδιος.

 

Πηγή: Business Daily

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum