| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη,  07/01/2025

 
 

 

 

Σύμφωνα με το Reuters, τον Αύγουστο, η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα και την Ιταλία ήταν 12 φορές υψηλότερη από τις τιμές στις σκανδιναβικές χώρες. Αυτή η διαφορά αναδεικνύει τη σοβαρότητα της ενεργειακής κρίσης στην Ελλάδα, η οποία επιδεινώθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, προκαλώντας ευρωπαϊκή κρίση στον ενεργειακό τομέα.

 

Ενεργειακή Κρίση και Διακοπή Φυσικού Αερίου

Η διακοπή προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ανάγκασε την Ελλάδα να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις, με το κόστος να αυξάνεται δραματικά. Από το 2021, η ελληνική κυβέρνηση έχει δαπανήσει 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις ενέργειας για την προστασία των καταναλωτών. Το 2022, αυτές οι δαπάνες έφτασαν το 5,3% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην Ε.Ε. και διπλάσιο ποσοστό από τη δεύτερη Ιταλία, σύμφωνα με την εταιρεία Enerdata.

Κοινωνικοοικονομικές Επιπτώσεις

Παρά τις προσπάθειες θωράκισης των πολιτών, η αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει επιβαρύνει την κρίση κόστους ζωής στην Ελλάδα. Αυτή η κρίση ακολουθεί τη δεκαετία ύφεσης του 2009-2018, που έφερε μείωση μισθών, συντάξεων και επενδύσεων. Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος Νίκος Μαγγίνας, οι υψηλές τιμές ενέργειας πλήττουν την κατανάλωση νοικοκυριών και αυξάνουν το κόστος για βιομηχανίες, αεροπορικές εταιρείες και ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Υποδομές και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Το χάσμα μεταξύ της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των βόρειων χωρών οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη επενδύσεων. Στη βορειοανατολική Ευρώπη, ισχυρά δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και μεγάλης κλίμακας αποθηκευτική ικανότητα –όπως τα 1.668 MW της Γερμανίας– προσφέρουν ευελιξία. Αντίθετα, στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, οι γραμμές ενέργειας είναι κατακερματισμένες και η αποθήκευση ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Σύγκριση με Άλλες Χώρες

Η Ισπανία έχει κάνει άλματα στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, φτάνοντας σχεδόν το 60% το πρώτο εξάμηνο του 2024. Αντίστοιχα, χώρες όπως η Γαλλία αξιοποιούν το διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό δίκτυο για να αντιμετωπίσουν κρίσεις, όπως με την αύξηση εισαγωγών από τη Γερμανία όταν μειώθηκε η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας το 2022.

Κάλεσμα για Λύση

Η εκτίναξη των τιμών οδήγησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των μεγάλων διαφορών στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των κρατών-μελών. Η ανάγκη εξισορρόπησης των τιμών στην Ευρώπη καθίσταται όλο και πιο επιτακτική.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum