| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή,  10/01/2025

     
 

 

 

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, γνωστό ως GREGY (Greece-Egypt Interconnector), εισέρχεται στην επενδυτική του φάση, με την υλοποίηση να αναλαμβάνει ο Όμιλος Κοπελούζου. Ο φορέας GREGY είναι υπεύθυνος για την προώθηση και ωρίμανση του φιλόδοξου αυτού έργου, το οποίο στοχεύει στην πράσινη ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Συνεργασία και επενδυτικές εξελίξεις

Πηγές αναφέρουν ότι η Elica του Ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής EETC προετοιμάζουν τριμερή συνάντηση, με στόχο την οριστικοποίηση της μετοχικής σύνθεσης στον GREGY. Κατά την τελευταία συνάντηση κορυφής στο Κάιρο, όπου συμμετείχαν οι ηγέτες Αλ Σίσι, Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης, υπογραμμίστηκε η στρατηγική σημασία του έργου για την περιοχή.

 

Η επενδυτική φάση προϋποθέτει την εισφορά κεφαλαίων από τις εμπλεκόμενες εταιρείες, με σκοπό να προχωρήσει η κατασκευή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Διαχειριστές έχουν ολοκληρώσει την οικονομική και τεχνική αξιολόγηση και είναι έτοιμοι για τελικές διαπραγματεύσεις. Έχει ήδη συζητηθεί η δυνατότητα ισότιμης κατανομής των μετοχών (33,3%) μεταξύ των τριών πλευρών.

Τεχνικά χαρακτηριστικά και περιβαλλοντικά οφέλη

Το καλώδιο GREGY, μήκους 950 χλμ., θα ξεκινά από την Αίγυπτο και θα φτάνει στην Αττική, διασχίζοντας υποβρύχια τη Μεσόγειο Θάλασσα. Η μεταφερόμενη πράσινη ενέργεια θα προέρχεται κυρίως από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 9,5 GW στην Αίγυπτο, ενώ η συνολική ισχύς μεταφοράς θα φτάνει τα 3 GW.

Η ενέργεια θα διανεμηθεί ως εξής:

Ένα τρίτο θα κατευθυνθεί στην ελληνική βιομηχανία.

Ένα τρίτο θα διατεθεί για εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες (Βουλγαρία, Ιταλία κ.λπ.).

Το υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καυσίμων, όπως υδρογόνου και πράσινης μεθανόλης, στην Ελλάδα.

Η λειτουργία του έργου αναμένεται να αντικαταστήσει 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO₂ κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Επενδυτική βιωσιμότητα

Αναλυτές χαρακτηρίζουν το έργο ως επενδυτικά βιώσιμο, καθώς προβλέπεται η σύναψη διμερών συμβάσεων (PPAs) μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας. Το GREGY αναμένεται να αποτελέσει βασικό πυλώνα της ενεργειακής μετάβασης, ενισχύοντας τη συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου και τη βιωσιμότητα στην περιοχή.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum