| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη,  26/11/2024

 

 
 
 

 

 

Τα μαθήματα που πήραν από τον εμπορικό πόλεμο την πρώτη θητεία του Donald Trump ανακαλούν οι επενδυτές, αφότου ο νέος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα πάρει τον Ιανουάριο είναι η αύξηση δασμών σε εισαγωγές από Μεξικό, Καναδά και Κίνα. 

 

Τώρα, έχοντας πλέον «εμπειρία» από τα tweets και τις απειλές του Trump, ο επενδυτικός κόσμος πιστεύει -και αποδεικνύει σε έναν βαθμό- ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένος για την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο. Εξού και όταν ο νέος πρόεδρος έκανε την ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social για αύξηση των δασμών από την πρώτη κιόλας μέρα της θητείας του, οι αντιδράσεις ήταν άμεσες: το δολάριο εκτινάχθηκε, ενώ το πέσο, το δολάριο Καναδά και το γιουάν κατρακύλησαν.

Στις ανακοινώσεις του Trump δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι οι πολιτικές του ή η προσέγγισή του έχουν αλλάξει, παρότι το διαπραγματευτικό του στιλ κάνει τους επενδυτές να αισθάνονται καλύτερα προετοιμασμένοι και τοποθετημένοι στην αγορά σε σύγκριση με οκτώ χρόνια νωρίτερα. Ο Trump, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι θα επιβάλλει άμεσα δασμούς 25% στις εισαγωγές από Καναδά και Μεξικό, μέχρι να περιορίσουν τις ροές των μεταναστών και των ναρκωτικών. Εκτός αυτού, δεσμεύτηκε για επιπλέον δασμούς 10% στα κινεζικά αγαθά, τους οποίους επίσης συνέδεσε με τα ναρκωτικά, κυρίως τη φεντανύλη.

Πάντως, ο συσχετισμός των δασμών με τη διακίνηση ναρκωτικών δημιούργησε την εντύπωση ότι ο Trump είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις. Ως αποτέλεσμα, τα χρηματιστήρια σε Χονγκ Κονγκ και Κίνα παρέμειναν λίγο-πολύ σταθερά, όμως το δολάριο άγγιξε υψηλό τεσσάρων ετών έναντι του κινεζικού γιουάν. «Η Κίνα έχει ήδη ένα πρότυπο για να αντιμετωπίσει τους δασμούς σε σχέση με το Trump 1.0», δήλωσε στο Reuters o Simon Yu, υψηλόβαθμο στέλεχος της Panyao Asset Management στη Σαγκάη. «Σε ό,τι αφορά άλλα μέτρα, όπως τους δασμούς στην τεχνολογία, η Κίνα ίσως επιταχύνει τη διαδικασία της αυτονόμησης και αντικατάστασης των εισαγωγών», υποστήριξε ο ίδιος.

Αυτό που αιφνιδίασε περισσότερο τις αγορές φαίνεται να ήταν το «χτύπημα» του Trump στο Μεξικό. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών και άλλων κατασκευαστών στην Ασία, που διατηρούν εργοστάσια στο Μεξικό, κατέγραψαν πτώση.

Ενδεικτικά, οι μετοχές της Honda -που στέλνει στις ΗΠΑ το 80% της παραγωγής της στο Μεξικό- έπεσε τουλάχιστον 2% σε χαμηλό τεσσεράμισι μηνών. Επίσης, η Foxxcon, που συνεργάζεται με τη Nvidia για την κατασκευή εργοστασίου στο Μεξικό, σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και δύο μήνες, αν και η αισιοδοξία για διαπραγματεύσεις περιόρισε τις απώλειες. 

Βέβαια, όπως σχολίασε στο Reuters ο Robert St Clair, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Fullerton Fund Management στη Σιγκαπούρη, «το τελικό πακέτο μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικό από τις αρχικές θέσεις…Ο πρόεδρος Trump είναι κατά του πληθωρισμού και επιδιώκει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της αμερικανικής βιομηχανίας. Αυτοί οι στόχοι σημαίνουν ότι οι δασμοί στις αμερικανικές εισαγωγές δεν μπορεί να είναι πολύ ευρείς ή πολύ ακραίοι».

Συνεχίζεται η μεταβλητότητα

Σε κάθε περίπτωση, οι απρόβλεπτες κινήσεις του Trump και η προτίμησή του να κάνει σημαντικές δηλώσεις μέσω πλατφορμών και media ενέτεινε την μεταβλητότητα στις αγορές. Οι επενδυτές ίσως αισθάνονται ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά πέρα από το να τοποθετούνται αμυντικά στα νομίσματα. «Αυτά τα σχόλια μέσω social media δημιουργούν μεγάλη νευρικότητα για το τι έπεται», δήλωσε στο Reuters ο Jon Withaar, επικεφαλής hedge fund στην Pictet Asset Management. Σε έναν βαθμό, αυτό φαίνεται ήδη στα νομίσματα και στην αγορά οψιόν, όπου η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, και οι traders απλώς πρέπει να θυμηθούν τις κινήσεις που έκαναν πριν από μερικά χρόνια. «Είναι σαν να γυρίσαμε τον χρόνο πίσω στο 2016», δήλωσε ο Jason Wong, αναλυτής στην BNZ.

Πηγή: Reuters

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum