| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο,  28/12/2024

        
 

 

 

Από την περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών τους θα εξαρτηθεί η αναβάθμιση των τραπεζών στην επενδυτική κατηγορία που θα κρίνει και την περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού τους το 2025 για την έκδοση ομολόγων. Αυτό επισημαίνει η ΤΤΕ στην Ενδιάμεση Εκθεση για την Ελληνική Οικονομία, σημειώνοντας ότι έχοντας ήδη καλύψει τους ενδιάμεσους στόχους για την ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL), η έκδοση νέων τίτλων με σχετικά χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα επιτρέψει την αποπληρωμή ομολόγων που έχουν εκδοθεί με υψηλότερο κόστος στο παρελθόν, συμβάλλοντας έτσι στη διαρθρωτική βελτίωση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων των τραπεζών.

 

Από την αρχή του 2024 οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) συνολικού ποσού 5 δισ. ευρώ και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (subordinated bonds) ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Οι εκδόσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε εκδόσεις συνολικού ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ από το 2018, ανεβάζοντας την εκδοτική δραστηριότητα στα 20,7 δισ. ευρώ. Το κόστος έκδοσης ομολόγων το 2024 υπήρξε χαμηλότερο σε σχέση με αντίστοιχες εκδόσεις τα προηγούμενα έτη, αντανακλώντας, εκτός από τη μείωση των αποδόσεων στην ευρωπαϊκή αγορά τραπεζικών ομολόγων, τις πρόσφατες αναβαθμίσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, σε συνέχεια της αναβάθμισης του ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία το προηγούμενο έτος, αλλά και της βελτίωσης στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών. Η μεσοσταθμική απόδοση για τις εκδόσεις το 2024 έχει υποχωρήσει σημαντικά και συγκεκριμένα στο 4,3% για τα ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και στο 6,2% για τους τίτλους χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, δηλαδή 240 μονάδες βάσης περίπου και 350 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα ομόλογα αντίστοιχης εξοφλητικής προτεραιότητας το προηγούμενο έτος.

Καθώς οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών από τους οίκους βρίσκονται πλέον στον προθάλαμο της επενδυτικής κατηγορίας, με θετικές προοπτικές, η τάση μείωσης των αποδόσεων των τραπεζικών ομολόγων αναμένεται να συνεχιστεί, αποφέροντας, σύμφωνα με την ΤΤΕ, σημαντικά οικονομικά οφέλη από την ελάφρυνση του κόστους χρηματοδότησης, αλλά και την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε συνθήκες σύγκλισης με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ομόλογα. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η αύξηση κατά περίπου 1 βαθμίδα από το τρέχον επίπεδο αξιολόγησης θα επέφερε μόνιμη μείωση κατά περίπου 110 μονάδες βάσης στο κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες, σημειώνει η ΤΤΕ, καλούνται να συνεχίσουν την προσπάθεια εξυγίανσης του ενεργητικού τους και βελτίωσης των κεφαλαιακών τους δεικτών, ώστε να συγκλίνουν περαιτέρω προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εκκινώντας όμως από υψηλότερη βάση σε ό,τι αφορά τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η διαφορά στην αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών από την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας έχει περιοριστεί στη 1,5 βαθμίδα περίπου, καθώς οι αξιολογήσεις από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης (S&P και Fitch) τοποθετούν μία ή δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία, με θετικές προοπτικές. Η θετική αυτή εξέλιξη αποτυπώνεται στη μείωση του επιπέδου πιστωτικού κινδύνου για τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα, με τις αποδόσεις στην έκδοση να έχουν προσεγγίσει τους δείκτες αποδόσεων ευρωπαϊκών τραπεζικών ομολόγων επενδυτικής κατηγορίας, επιφέροντας σημαντικά οφέλη για τις τράπεζες στο πλαίσιο και του στόχου κάλυψης των κεφαλαιακών απαιτήσεων (MREL).

Συγκεκριμένα, ο οίκος S&P αναβάθμισε τον Ιούλιο το αξιόχρεο των ελληνικών συστημικών τραπεζών κατά μία βαθμίδα, διατηρώντας τις προοπτικές θετικές. Η S&P βαθμολογεί την Alpha, την Eurobank και την Εθνική με BB+ (μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) και την Τράπεζα Πειραιώς με BB, μια βαθμίδα δηλαδή πιο κάτω. Στη συνέχεια, ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση των καταθέσεων και του μακροχρόνιου χρέους υψηλής εξασφάλισης για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εντός της επενδυτικής κατηγορίας και έτσι Eurobank και Εθνική Τράπεζα βρίσκονται στην επενδυτική κατηγορία Baa2, ενώ Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς στην κατηγορία Baa3. Ακολούθησε τον Σεπτέμβριο η αναβάθμιση του αξιόχρεου των συστημικών τραπεζών κατά μία βαθμίδα, με θετικές προοπτικές από τον οίκο Fitch, βαθμολογώντας με ΒΒ+ την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα (μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική), ενώ η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς είναι στο BB, ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από τις πρώτες. Τέλος στην επενδυτική κατηγορία με βαθμολογία BBB low έχει αναβαθμίσει την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank η DBRS, ενώ μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική κατηγορία βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς – η Alpha Bank δεν παρακολουθείται από την DBRS.

Πηγή: Money Review

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum